Afgelopen woensdag zag ik op het station van Breda Sinterklaas zich haasten om alsnog de trein naar Vlissingen te halen (daar stond de boot had ik begrepen). De man heeft zijn hielen nog niet gelicht of Nederland haalt de volgende mafkees in rood alweer binnen.

Zelfs Lief (die weinig buiten komt) tettert vrolijk zijn favo kerstliedje "All I want for Christmas is you-ooooeeeee" in mijn oor (laat dat liedje nu net hetgene zijn dat ik 8 jaar geleden in de ban had gedaan omdat toen al doodgedraaid werd op de radio).

Als je denkt dat Mariah kitsch is, de gemiddelde Nederlander probeert haar nog eens te overtreffen.  Een straat doorrijdend, komen de discolichtjes je al tegemoet. In de tuin staan Rudolph met een roodknipperende neus, arrensleeën, sneeuwmannen en al wat niet meer. In huis is het al niet veel minder. Iemand die die lelukke 7-armige nepkandelaars niet voor het raam heeft staan, wordt ongeveer verbannen naar de Noordpool. Spuitsneeuw en engelenhaar zijn godzijdank allang de huiskamer uitgebonjourd, nu komen de dansende en zingende kerstmannetjes, knipperverlichting voor de ramen, op daken en buiten in bomen je al van verre tegemoet. Daarnaast heeft men geen ‘gewone’ kerstboom meer, maar draaiende kunstdingen (stilstaand al érg fout!) en als dat niet erg genoeg is, kun je ze ook nog eens in alle kleuren van de regenboog krijgen. Kan het erger? Jawel……..

Een beetje surfen over het net en je komt de meest vreselijke dingen tegen. En niet eens op Amerikaanse sites, nee, gewoon Nederlandse! Ik vraag me echt af welke malloten dit soort dingen  kopen.

Sommige zijn echt te walgelijk voor woorden! Iets voor een familie met een wagenwielkandelaar aan het plafond (of als tafel, jij je zin) misschien of voor woonwagerbewoners en andere Frans Bauer-fans.

Hieronder mijn top 4 voor wie niet zo thuis is in deze vage wereld.

Een gordijn met lichtjes (!) erin verwerkt. Ik zie het al voor me, zo’n Brabants moeke bij de Xenos: Hedde vur mèn ok zon gedijn meej lempkes?

Een mini-kerststad als alternatief voor kerststalletjes? Dit is dé hit van dit seizoen of zo willen ons doen geloven. Je wordt er in de stad mee doodgegooid!

Tja, dit zag ik en ik heb géén idéé wat je er mee moet. Gel kerstboompjes. Opeten, een alternatief sneeuwballengevecht aan tafel? Wie het weet, mag het zeggen.

De door mij gevonden topper (of juist flopper) zijn deze kerstmutsjes voor op de eetkamerstoelen.  Hebben die stoelen het soms anders koud? Is dit voor de leuke oom met flink wat alcohol achter zijn kiezen, zodat we weer geforceerd kunnen lachen als hij de muts opzet? Lief suggereerde dat het misschien braakzakken waren voor als het kerstmenu niet te vreten is (ik heb ze zelf niet nodig, ik laat Lief wel koken 😉 ).

Theoretisch zou ik nog wel even door kunnen gaan, maar ik heb nu al bijna zo’n muts nodig. Ik geef het stokje maar door aan jullie. Voor de winnaar staat een speeldoosje in Frans Bauer-stijl klaar!

6 Replies to “I’m dreaming of a kitschy Christmas”

 1. Ten eerste kan ik helegaar niet zingen.
  Ten tweede heb ik bij mijn weten dat liedje slechts 1 of 2 maal ten gehore gebracht dit jaar.
  Ten derde zou ik willen vragen: kijk eens naar je eigen kitschkerstrommel! U kan er ook wat van! Hehe!
  Ten vierde: die gordijntjes zijn erger dan de stoelhoezen als je het mij vraagt, en die oneetbare gelkerstboompjes zijn om aan vervelende kinderen (pleonasme?) te geven als snoepgoed.
  Ten zesde: Die middeleeuwse Duitse stadsgezichten, eek! Welke NSB-er heeft die dingen hier ingevoerd?!
  Tot slot: ik had nog weinig van dergelijke ergerlijke kerstversiering gezien, tot ik van de week, met jou op zoek naar een postkantoor in de Dijklaan te Breda, in de achterbuurt van die achterbuurt verzeilde en huis aan huis (model mini) lichtsnoeren, arresleeen, heuse leeuwenkoppen, rendieren en meer van dergelijke horribillities mocht aanschouwen. Essent doet goede zaken in de Gampel!

  Kortom: Kers, drek in de vlakspoelah! Ahwejjajoh!

 2. Ten eerste, heb ik ooit gezegd dát je kon zingen (ik vind het voor de rest wel leuk hoor, jouw gebrom)

  Ten tweede, ik dacht te hebben begrepen dat de kwaliteit van rekenen in de nieuwe fase van het middelbaar onderwijs minder is geworden. Daar ben ik nu niet meer zo zeker van. Zeker omdat je opsomming gaat van 4 naar 6. 😉

  Ten derde, ik heb in de doos met jouw kerstversieringen een guirlande gevonden met lichtjes (ugly!) en twee kerstmutsen met lichtjes: over kitsch gesproken.

  Ten vierde. die gordijntjes zijn ook erg, maar aangezien dit waarschijnlijk ook door mensen wordt gekocht die buitenlichtjes hebben, vallen die daarbij altijd in het niet.

  Wat betreft jouw laatste punt. Binnenkort weer een tochtje houden met camera’s om eens goed te lachen? Rondje fout Breda (maar niet heel fout please, ik wil nog wel wat langer op deze aardkloot rondlopen).

 3. Zie wat die ellendige kersttroep met me doet, mijn concentratie volledig naar de knoppen door die misselijkmakende pleeverfrissergeur van de kerstboom, het licht van die driehonderd lampjes die je erin geknutseld hebt, en alle glinsterende versieringen.

  En het kan geen toeval zijn dat de door jou genoemde kitsch-attributen ook al door een wijf zijn aangeschaft. Het zit in jullie genen, geef het maar toe, stelletje eksters! Ja die knippermutsen, vooruit, die kreeg ik toen ik een collectant bezweerde dat ik wel een eurootje wilde doneren, maar dan geen muts hoef, waarop hij, grijzend: dan krijgt u er twee meneer, ik wil ook naar huis.

  Ik ga dus echt niet mijn lens richten op die afgrijselijke kerstversieringen, ik heb zo al genoeg pijn aan mijn ogen. Ga jij maar in je eentje dapper foto’s schieten in Breda, of duik gewoon hier een van de paupersteegjes in, ook zat sleetjes en sneeuwmannen te vinden dunkt me!

  DOEI!

 4. 4. Wat een toppertje! Nog niet gespot IRL. Zou meer dan fantastisch cadeau voor mijn moeder zijn.
  3. Geen commentaar.
  2. Hahaha, zoiets heb ik in huis en zoon vindt het prachtig!
  1. Heb ik niet in huis maar dochter zou verrukt zijn over de aanschaf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *