Late December, back in 2006.

Eerste Kerstdag 2006 om precies te zijn. Normaliter is het opzitten en verplicht pootjes geven, bunkeren en doen alsof het allemaal woepie-te-wauw zo leuk is (gelukkig heb ik lieve ouders die dat niet van mij verwachten). Zit je weer aan het zesmiljoen gangen diner, de oubollige fondue of de (gaap) gourmet en kan je daarna alleen maar op de bank hangen en uitbuiken of je hangt met een beetje pech met je dronken kop boven de (wc-)pot.

Radio 2 zendt op dit moment de Top 2000 uit (niet boeiend, ieder jaar
ongeveer hetzelfde) en zoals ieder jaar het geval, heeft men dit
jaar weer een introspel op de site geplaatst.

Dus Lief en ik zijn vannacht ruim twee uur bezig geweest met intro’s raden. Van die plaatjes waarvan je één noot hoort en dan moet raden wat het is. “Ta da da da da da da” en dan één koor blêhren: One night with yooouuuu . Of van: “Na na na naaaa hmmmm hmmm de da da”, shit, wat is dat toch? Ja, het is die negerband… neeeeeeh joh! Dat is een vrouw! En dan blijk je het allemaal fout te hebben, want het is Focus en die spelen alleen instrumentale nummers. De wannabe popkenners worden met dit spelletje keihard ontmaskerd en stille wateren blijken soms echt diepe gronden te hebben.

Errug leuk, verslavend en enthousiast zijn we daarna de eigen platencollecties doorgespit om te kijken of de stille wateren echt zo goed zijn en niet toevallig eerst alle antwoorden hebben doorgelezen (er zijn meer mensen die dit blog lezen ;-)). Een leuk alternatief voor draken van Kerstdagen. Mocht je vandaag na het eten het verplichte spelletje Triviant (voor de echte spelers Trivial Pursuit) of Monopoly uit de kast moeten halen. Surf dan deze keer naar de site van Radio 2. Opa en oma tegen de kleinkinderen, mams en paps tegen de kinderen en laat je verbazen over de muziekkennis van tante Greet of ome Piet. Ook voor mijn Vlaamse lezers kan het best leuk zijn, zij zullen de meeste nummers ook wel kennen (of niet?). Je bent in ieder geval weer minstens anderhalf uur onder de pannen zijn en kan het toch gezellig worden.

Veel plezier en sterkte met het doorkomen van de Tweede Kerstdag!

5 Replies to “Oh what a night!”

 1. kerstavond in de omgevig van Brussel:

  enkel de hond heeft pootjes gegeven

  we hebben onze fondue EN gourmet gehad

  WIJ waren de ouders (die dat gelukkig niet van hun kinderen verwachten, maar waarvan de kinderen het zelf voorstellen om te komen en
  ook zelf hebben gekozen voor fondue + gourmet)

  Niemand heeft dronken boven de WC pot gehangen en de gemiddelde buikomvang is niet toegenomen in de streek

  op muziekgebied heeft iedereen wat gekozen uit de cd collectie.

  achteraf gezien was het nog woepie-te wauw leuk ook.

  voor alle duidelijkheid:

  een fondue moet niet altijd met olie (vind ik trouwens ook een hoog bwèèrkkk-gehalte hebben) maar het kan even goed op basis van een fond.

  bvb een visfond(ue)

  snipper een prei fijn en laat deze zweten in een vleug olijfolie.
  neem een DEGELIJKE visfond (niet het blokjesgedoe van Liebig …)en voeg deze bij.
  breng hierin een kruidenboeket aan en laat wat zachtjes pruttelen zodat het kruidenboeket zijn smaak kan afgeven.
  giet alles door een chinois.
  voeg nu cocosmelk toe en kruid met voldoende chechuanpeper (zachter van smaak)en (zee …)zout.

  nog een sausje erbij op basis van yoghurt en kruiden.

  ondertussen stoom je ook enkele groetensoorten beetgaar en houdt deze warm.

  en daar gaan we dan met onze visfondue.

  neem een paar vissoorten met een stevige structuur, bvb zeewolf of zwaardvis of … (kies zelf maar)en voorzie dompelmandjes ipv de klassieke speerpunten (anders kan je letterlijk gaan vissen naar je vissen …)

  en voor vlees idem dito
  (daar kunnen de speerpunten wel …)

  vertrek van een goede wildfond en echalottes , wat steviger kruiden erbij, zwarte peper en zouten zo gewenst een klets porto en hopla, we zijn ook vertrokken.

  en de gourmet … daar doet iedereen wat hij wil, zolang de gebruikte ingrediënten maar van hoge kaliteit zijn (bvb Schots rundsvlees …)en er wordt gebruik gemaakt van olijfolie/boter en niet van margarine.

  geloof mij, ook klassiekers kunnen genietbaar worden gemaakt, zolang je het maar met wat liefde doet.

 2. @Noud Goed dat je het toch overleefd hebt. Anders zou je blog flink niet meer aangevuld worden en heb je niets aan de goede voornemens voor 2007.

  En voor Oud en Nieuw gewoon doen waar je zelf zin in hebt. Voor ons dit jaar geen champagne, iedereen schenkt maar iets in wat hij of zij lekker vindt. Toasten kan met alles en de prijs van een goede champagne is de plop van de kurk niet waard.

 3. @Alex
  Fijn te horen dat je een leuke Kerst hebt gehad, heb je verdiend. Ik zal maar niet zeggen dat de kinderen alleen langs zijn gekomen omdat dat goedkoper is, ik denk dat jullie gewoon leuke, gezellige ouders zijn.

  Ik zal kijken of ik Lief toch een keer kan overhalen. Zo’n visfondue of vleesfondue met een goede fond lijkt mij wel wat, zeker met zo’n wereldrecept uit België (waar eten bijna altijd lekker is).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *