Vanochtend heb ik, naast al die andere telefoontjes, ook nog even contact gehad met de heer De B van de afdeling Milieu en zijn manager, een meneer met een enorm lastige achternaam.
Ik vroeg me nl. af wat de procedure was voor dode huisdieren, want ik heb begrepen dat dit een taak is die bij de gemeente ligt. Inderdaad is het zo dat de afdeling Milieu dode dieren ophaalt. Als het om katten en honden gaat, zal men een foto nemen (als het dier er tenminste nog redelijk uitziet) en daarna wordt het dier vernietigd.
Toen ik vroeg of de gemeente ook de mensen informeerden die een vermissing hadden van een gechipt dier, bleek dat de gemeente geen geld uit wil geven voor een chipreader. Zo’n apparaatje kost nog geen 160 euro, dus het leek mij niet dat de kosten de drempel zouden zijn. De camera die nu wordt gebruikt om foto’s te nemen zal al duurder zijn dan zo’n lezer. Als wethouder Peters en burgemeester Huisman één keer één etentje minder hebben, dan is het geld al beschikbaar en daarnaast krijgt de gemeente toch ook nog een aardig bedrag binnen aan hondenbelasting, dus dat zou ook nog kunnen.
Maar nee, het behoort dus niet tot de kernactiviteiten, volgens die meneer met die moeilijke achternaam hebben ze ook niets aan een chiplezer, want die kan niet iedere chip lezen en het zou te veel tijd kosten.
Jammer dat meneer mij aantreft, want ik kan die argumenten prima onderuit halen.
Niet iedere chip te lezen
Het blijkt nl. dat 99% van de chips uit te lezen is, tenzij een dier natuurlijk geen chip heeft. 3/4 van de honden in Nederland is gechipt, van katten ligt het aantal inderdaad lager (40%). Tja, ik moet eerlijk zeggen dat mijn beslissing om mijn kat te chippen misschien anders zou zijn uitgevallen als ik had geweten dat het in Oosterhout weinig zin heeft, omdat ze ze toch niet uitlezen. Als mensen weten dat de kans groot is dát ze gebeld worden, dan zullen ze best bereid zijn om hun huisdier te laten chippen. Het is gewoon een kip en het ei-verhaal en je moet ergens beginnen.
Kost te veel tijd
Alsof het nemen en archiveren van foto’s geen tijd kost en het te woord staan van inwoners van Oosterhout. Ik durf zelfs met aan zekerheid grenzende zekerheid te zeggen dat de huidige procedure veel meer tijd en fte’s kost.
Kerntaken
Ok, deze is dubieus. Helaas bepaalt de gemeente zelf wat tot hun kerntaken behoort en schijnbaar behoort het informeren van hun bewoners over dit soort zaken daar niet toe. Toch vind ik persoonlijk dat de gemeente hier een morele verplichting in heeft. Ze laten onnodig veel mensen in onzekerheid achter en hebben het lef om gewoon dieren te vernietigen. Dieren die heel wat voor iemand kunnen betekenen en het wordt gewoon opgeruimd alsof het een zak vuil is. Wat dat betreft ligt dit in dezelfde lijn als hoe de wet dieren behandeld, het zijn nl. dingen (als iemand je kat dodelijk mishandelt, dan moet je aangifte doen van vernieling).
Keer op keer blijkt maar weer dat de gemeente weinig respect toont naar hun inwoners en ik begin me ondertussen af te vragen of je pas in het gemeentebestuur kan komen als je geen emoties hebt en geen normen en waarden? Kan iemand daar misschien voor een volgend stukje meer over schrijven?
Liefs,