Mijn stokpaardje, privacy, is vandaag weer -helaas met een te klein berichtje- in een krant gekomen.

Eind 2010 is landelijk het Electronisch Kinddossier ingevoerd. Was er in 2008 al ophef omdat de GGD ook bijv. aanwezigheid, kleur en type schaamhaar registreerde, nu blijkt dat Jeugdgezondheidszorg voor ieder kind veel persoonlijke informatie bijhoudt (intieme details over de gezinssituatie wat eigenlijk alleen in risicogevallen zou mogen gebeuren – waarbij ik me afvraag wat een ‘risicogeval’ is). Bureau Jeugdzorg blijkt ouders compleet uit te horen om maar zoveel mogelijk details te ontfutselen. Daarnaast is dus enorm moeilijk te achterhalen wie deze gegevens heeft ingezien.Kortom, de (vele!) waarschuwingen die eerder zijn uitgesproken, zijn gewoon bewaarheid!

Ik vind het persoonlijk al idioot dat er ooit een algemeen EKD is ingevoerd, maar daarnaast wil men nóg iets soortgelijks invoeren voor volwassenen in de vorm van het Electronisch Patiëntendossier. Weliswaar aangepast (de overheid houdt zich erbuiten, maar subsidieert wel), maar huisartsen, ziekenhuizen, apothekers en de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) willen het stokje graag overnemen, want het is zo handig.

Ja vast! Jammer alleen dat Sjoerd zo’n slechte naam had in het Amphia dat hij daar ooit weg is gestuurd met de opmerking dat hij wel ‘hyperventilatie’ moest hebben (achteraf was zijn pacemaker verkeerd ingesteld) en dat er vanuit Utrecht bepaalde opmerkingen over zijn karakter in zijn dossier stonden (ja, hij was niet de gemakkelijkste, maar helaas wist hij zelf heel goed wanneer er iets met zijn lichaam aan de hand was en hij had zijn grenzen) waarop ‘vrolijk’ geanticipeerd werd door EHH-arts-assistenten (lees: aansteller).

Jammer is ook dat er ondertussen één ziekenhuis (Vlietland Ziekenhuis) is dat in handen is van een zorgverzekeraar (DSW), maar het zal vast niet de laatste zijn. En hoewel DSW zorgverzekeraar is, weet ik dat ze banden hebben met een andere verzekeringsmaatschappij die wèl andere verzekeringen (en hypotheken verkoopt). Tenminste, dat was zo toen ik voor dat bedrijf werkte en ik vermoed dat het bedrijf niet ondertussen zelfstandig is geworden…

Hoe simpel is het om even te kijken in het EPD of er belangrijke informatie in staat ten behoeve van een overlijdensrisicoverzekering. Tja, het zou je eventueel 18.500 euro kunnen kosten, maar bewijs maar eens dat die informatie afkomstig is van het EPD. Kortom, een wassen neus! En ondertussen gaat men maar gezellig door met alles registreren.

Ik begrijp dat het voor sommige mensen wel handig is dat men op de hoogte kan zijn van allergiën en medicijngebruik, maar ik vermoed dat men er ook kortzichtiger door zal worden. Wat is het dossier staat, is standaard waar en dat vind ik een gevaarlijke ontwikkeling. Zowel voor het EPD alsook het Electronisch Kinddossier.

liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *