Ik heb iets met de dodenherdenking. Mijn moeder, opgegroeid in Rotterdam, heeft het bombardement van 1943 meegemaakt in Delfshaven. Met haar moeder heeft ze in een schuilkelder zitten wachten tot het voorbij was, waren er onder de ruim 400 doden, gelukkig voor onze familie, geen slachtoffers gevallen. Ook heeft zij nog herinneringen aan de hongerwinter. Mijn vader, die in het zuiden woonde, heeft daar gelukkig niets van meegekregen. Een vriend van vroeger heeft in voormalig Joegoslavië gezeten en heeft daar behoorlijk wat psychische klachten aan overgehouden.

Het gaat mij niet alleen om persoonlijke verhalen. Nog niet zolang geleden hebben “onze jongens” nog in Afghanistan en Irak gezeten. Of ik  het daar mee eens ben, is een ander verhaal. Natuurlijk hebben zij voor een beroep gekozen in het leger, maar ik vind wel dat we hen niet af kunnen vallen. Ik ben dus, zoals gebruikelijk voor mij, vanavond weer naar het stadspark geweest om aanwezig te zijn bij de herdenking.

Gretta Duisenburg heeft een flinke antipathie tegen Israël en Joden. Deels ben ik het wel met haar eens dat het daar een flink zooitje is en dat het bizar was dat Joden ooit dat stuk land hebben gekregen. Echter, het is op dit moment zo en persoonlijk vind ik de manier hoe zij ermee omgaat, een flinke stap te ver.

Vanavond heeft ze wederom 5 minutes of fame weer gehad. Mevrouw zat in een restaurant tijdens de 2 minuten stilte en weigerde haar klep dicht te houden. Iedereen moet voor zichzelf weten of hij/zij daaraan mee doet, maar als je je in een openbare ruimte bevindt, vind ik dat je wens van de meerderheid in dit geval maar hebt te respecteren. Daarnaast, de dodenherdenking heeft maar deels met de Joodse slachtoffers te maken. Heb dan in ieder geval respect voor alle soldaten, verzetsstrijders en burgerslachtoffers die op vele manier zijn gevallen.

Nee, Gretta is het beetje respect wat ze nog van mij kreeg volledig kwijtgeraakt. Prima om voor je zaak te staan, maar geld en weduwe zijn van een voormalig invloedrijke man, betekent niet dat je alles maar kunt maken.

Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *