Iets dat mij mateloos stoort is dat mensen op een bepaalde leeftijd gaan klagen over jongeren. Ze zijn onbeleefd, spelen allemaal mee in “Oh Oh Cheerio Cherso”, n**ken alles wat los en vast zit, kinderen van 6 dragen strings met sexy opdruk, hebben geen respect voor ouderen en noem maar op.

De media en mensen kunnen zo overtrokken reageren. Ik ken genoeg kinderen in mijn omgeving en geen van alle dragen ze strings, ze kunnen af en toe bijdehand zijn, maar te brutaal vind ik ze ook weer niet. De wat oudere kinderen of jongvolwassenen in mijn omgeving hebben soms wel irreële verwachtingen, maar ik denk dat iedereen dat had op die leeftijd. Voor de rest doen ze gewoon hun ding en lijken ze weinig op die dombo’s uit bepaalde televisieprogramma’s en hebben de meesten een vast vriendje/vriendinnetje of zijn gewoon single. En tuurlijk halen ze wel eens wat uit, maar deden wij dat ook niet vroeger?

Vorig jaar liep ik vroeg in de ochtend even naar het plein hierachter om te kijken hoelang de rij was bij de voorverkoop van Parkfeestkaartjes. Er zat daar een groepje jongens en meisjes van rond de 16 jaar te blauwbekken en ik heb een kan warme chocolademelk voor ze klaargemaakt. Allemaal waren ze vriendelijk en beleefd. Later heb ik ze nog een keer over de vloer gehad, terwijl ze over straat dwaalden tijdens de halve finale van het WK: de cafés waren overvol en ze kwamen nergens binnen. De volgende ochtend lag er een grote bos bloemen voor de deur om me te bedanken voor de gastvrijheid. En echt, dit hebben ze zélf bedacht, betaald én uitgevoerd!

Daarentegen zie ik ook het wangedrag van sommige ouderen. Van mijn leeftijd (euhm), maar ook van rond de 60 of 70. Dringen voor bij de kassa, eisen respect, eisen dat je opstaat in openbaar vervoer (terwijl je ze uren door de stad hebt zien banjeren), zitten net zo goed dronken achter het stuur, drukken andere auto’s van de weg (of als ze veel ouder zijn, rijden ze met 65km p/u de snelweg op) etc.

Onlangs  stond zelfs in de krant dat ook ouderen het pesten niet kunnen laten. In het bejaardentehuis treiteren ze elkaar de tent uit: 1 op de 5 wordt gepest, buitengesloten. En dan wordt de schuld gegeven aan het feit dat je tegenwoordig niet meer kan kiezen in welk tehuis je komt te zitten: wat een onzin! Je zou toch denken dat ze op die leeftijd toch beter wisten, dat ze weten hoe het wel zou moeten. En nee, dit gaat niet om mensen met dementie! Voor RTL weer een kijkcijferkanon erbij: Gepest: de ouderen-editie.

Nee ouderen, zeik nooit meer over die jongere generaties. Jullie kunnen er ook prima wat van en besef ook wanneer je het over de jongere generaties hebben: jullie hebben die jongere generaties ook nog opgevoed, dus áls jullie de jongere generaties minder vinden functioneren, dan kunnen jullie dáár je hand dan ook nog in eigen boezem steken.

Oh ja, nu ik toch bezig ben. Kunnen we ook even ophouden met “wij hebben Nederland opgebouwd na de Tweede Wereldoorlog”? Het is de generatie van mijn ouders die op dit moment met pensioen is en mensen: zo rond de 70 en deze zijn geboren rond 1940 en mensen uit 1945 die onlangs hun eerste AOW hebben gekregen. Die hèbben helemaal niet alles opgebouwd meteen na WO2. Ik gun ze hun AOW van harte hoor, daar niet van, maar vergeet niet dat de werkende schouders van nu hun AOW betalen en dat zij nog maar moeten kijken wat er gebeurt als zij aan de beurt zijn.  Daarnaast zijn krijgen de nu-werkenden geen VUT en  prepensioen (er in gevallen wèl voor betaald hebben) èn gaan later met pensioen en echt, ze zijn zeker niet allemaal rond hun 27e gaan werken: bij lange na niet zelfs!

En nee, het is niet mijn bedoeling om te wijzen naar wie dan ook, maar om een spiegel voor te houden. We hebben elkaar nodig, alle generaties kunnen van elkaar leren en zouden moeten respect hebben voor elkaar en misschien moeten we eens meer gaan kijken naar wat die jongeren bijv. wel goed doen!

Liefs,

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *