Er is al genoeg geschreven over de OV-chipkaart en ik vond dat gezeik mijn tijd en energie niet meer waard: tot vandaag! Gisterenmiddag wilde ik mijn chipkaart opladen en kreeg tot mijn verbijstering de melding dat de kaart verlopen was.

Nu dacht ik dat de kaart 5 jaar geldig is, alleen is deze minder dan 5 jaar geleden aangeschaft.  Nu kwam ik er na veel zoeken en googlen achter dat die 5 jaar al niet correct is, want het kan zélfs maximaal 5 jaar zijn, dus ook 2, 3 of 4. Het is nl. afhankelijk wanneer de kaart daadwerkelijk aangemaakt is (maar alleen de RET weet dat dus bij de eerste kaarten, want er stond toen nog geen vervaldatum op). Daarnaast zijn er enorm veel regeltjes waaraan je moet voldoen om nog restitutie van je tegoed terug te krijgen.

Het is nl. zo dat als je er minder dan 5 euro op hebt staan, je niets terug krijgt. En staat er meer op dan 5 euro, dan wordt daar weer 2,50 euro afgetrokken voor administratiekosten. Oh ja, mocht de kaart minder dan 5 jaar geldig zijn en binnenkort vervallen, dan kán je recht hebben op restitutie, maar schijnbaar (?) alleen als hij nog niet vervallen is. Ook pushen ze mensen om toch maar een persoonlijke ov-chipkaart aan te schaffen, want die krijgen méér restitutie.

Kijk dus, als je een kaart hebt zonder vervaldatum op de volgende sites voor meer informatie en kom niet voor verrassingen te staan:

Controleren geldigheid chipkaart

Waarom is de geldigheid van mijn anonieme OV-chipkaart na aanschaf korter dan 5 jaar en is er een regeling om dit te compenseren? (deze regel kopiëren en plakken in “stel hier uw vraag”, want het is één van de vragen die niet duidelijk vindbaar is: alleen voor kaarten aangeschaft bij de RET!).

Aangezien er geen vervaldatum staat op deze chipkaart, maar wel al verlopen is, heb ik dus schijnbaar geen recht op restitutie. De RET bepaalt de regels; maakt ze niet kenbaar aan de klant, maar de klant heeft ze maar wél te slikken. Wat mij betreft mag de RET stikken, maar zal ik -als ik toch nog een keer van het ov gebruik wil maken- toch wel moeten: bah!

Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *