Het stokpaardje van Lief is toch wel Windows aka Windoos of eigenlijk meer het niet gebruiken ervan. Ondertussen ben ik ook overstag gegaan en ben al een fervent fan van Linux geworden. Niet dat het een simpel OS (operating system, zoiets als Windows XP) is, maar toch merk ik dat ik het een stuk vriendelijker, stabieler (word je ook niet knettergek als je Windoos weer opnieuw op moet starten!) en vooral veiliger vind dan XP of mijn vroegere OS ME (Windows Millennium).
Pop-ups? Euh… geen idee. Mijn Firefox (kan ook onder Windows draaien) zorgt ervoor dat ik er geen last meer van heb. Alleen als ik het zelf aangeef, wordt een ander venster geopend. Nog iets handigs uit Firefox: meerdere tabbladen. Iets wat binnenkort ook beschikbaar is voor Explorer 7.0, alleen heb ik alweer gehoord dat er flink wat bugs in zitten.
Virussen? Geweldig! Bijna 99% van de virussen wordt gemaakt voor Windows, dus met Linux geen greintje last van. OK, je moet altijd opletten, maar aangezien dit OS met strikte rechten werkt (wil je iets installeren dat gebruik maakt van het OS, dan moet je als beheerder inloggen), kan een programmaatje (waaruit een virus altijd bestaat) zichzelf niet gemakkelijk installeren.
Er wordt gezegd dat er voor Linux weinig softwareprogramma’s te vinden zijn. Ha! Er zijn tienduizenden -gratis!- programma’s te vinden. Het enige dat er nu nog niet is, is Shockwave (nodig voor sommige spelletjes), maar ik verwacht dat zelfs dat er binnenkort wel zal komen.
Neem bijvoorbeeld Open Office Write wat een soort van Word is. Kan je in Word een pdf-file maken? Nee toch! Wel in OO Write (altijd handig als je wilt dat iemand anders niet zomaar iets kan veranderen in een document). Ook kan je gewoon Word-documenten maken en kan je Word-documenten inlezen. Hetzelfde geldt voor andere Open Office-programma’s. En de arrogantie van Office Windows-applicaties dat zij de enige zijn op deze wereld.
Oh ja, sommige mensen willen spelletjes spelen op hun pc. Tja, de meeste draaien alleen onder Windoos, maar zelfs dáár is een oplossing voor te vinden. Wine of VMware installeren en je kan de spelletjes wel spelen. Voordeel daarvan is dat het een virtuele omgeving is, dus spyware en virussen zorgen ook weer voor minder schade. Bij het installeren van VMware wordt geen gebruik gemaakt van een harde schijf, maar wordt er een bestand aangemaakt. Dus nieuwe software wordt in dit bestand geplaatst en -zover als ik heb begrepen- kan dus niet bij het besturingssysteem.
Zoals ik al zei, Linux vergt wel wat meer geduld. Het is geen kant-en-klaar pakket dat je met een plug-and-play kan installeren. Soms moet je meer zoeken naar een oplossing, goed lezen is enorm belangrijk (ben ik niet altijd even goed in) en soms geduld. Alleen de Linux-community is erg groot en als je gericht vragen stelt, is er altijd wel iemand die antwoord wil geven. Vooropgesteld dat je wel eerst zelf geprobeerd hebt de oplossing te vinden en duidelijk uitlegt wat het probleem is. Met behulp van google, de hulppagina’s van de down te loaden software of the ‘readme’s’ kom je er vast en zeker!
En ben je na dit verhaaltje nog niet overstag gegaan (stom, maar goed), kijk dan naar dit filmpje. Je zal vast en zeker meteen overstappen op Firefox (en dat is de eerste stap, binnen een jaar ben je ook een enthousiast Linux-gebruiker 😉 ).
Zegt het voort zegt het voort! Het is besmettelijk kennelijk! Mooi mooi! Een kleine aanvulling: spelletjes zijn meestal niet goed mogelijk in VMware, omdat ze niet rechtsstreeks de video hardware kunnen aanspreken. Maar sommige doen het wel. En voor een aantal beroemde spellen als Quake & Doom is er gewoon een *nix variant beschikbaar. Andere spellen weer niet, maar er zijn ook nogal wat *nix spin-offs voor een redelijk aantal titels. In nogal wat daarvan is de game-hero vervangen door Tux, de pnguin die veel geassocieerd wordt met Linux.
Overigens denk ik dat Exploder 7 best een fatsoenlijke versie zal blijken, alleen het blijft MS spul dat “dus” wel weer veel onder vuur van hackers zal komen te liggen. Zo zal ook Windows Vista echt wel verbeteringen brengen t.o.v. de huidige versies, maar helaas is voor deze versie alweer veel meer geheugen en rekenkracht nodig. Met name voor wat oudere machines is Linux een bruikbaarder alternatief. Wat het lezen betreft: klopt helemaal. Het vergt vaak wat meer van de persoon achter de computer, met als keerzijde meer kennis van zaken als beloning voor je inspanningen. Ik vind dat je het prima doet, je accepteert dat je soms nog hulp nodig hebt, soms ook wat vernaggelt door iets te enthousiast te experimenteren maar er wel weer uitkomt. Doe je iets niet goed, dan wordt je door *nix vaak genadeloos afgestraft. Onder Windows *lijkt* het nogal eens alsof experimenteren schadeloos is, het is nou een keer veel minder transparant, om er later achter te komen dat je toch diep onder de motorkap iets vernield hebt. Anyway, ik ben blij dat je Linux gebruikt, erger ik me ook weer minder aan die typische Windowskuttigheidjes. Nog even en je zit zelf te programmeren. Dan word je ook een nerd! Kewl! Bash-babe Nicky!
Overigens, voor wie het nog niet weet, bij HP zijn GRATIS cursussen te volgen, onder andere voor Linuxgebruik (en daarnaast tig andere onderwerpen, ook die niks met pc’s te maken hebben). Nicky heeft ze allemaal gedownload om ze op eigen tempo te doen, maar je kan ze ook “live” doen, en dan zelfs ondersteuning van een tutor krijgen. De inschrijving op de site om te kunnen beginnen is niet heel erg gebruiksvriendelijk, maar de moeite waard. Mooi werk van HP.
OK, het is wel duidelijk dat ik dus niet zo’n spellutjesfreek ben. 😉 Boeit me allemaal niet zo (behalve Pooljam) en helaas zijn Wine en VMware dus niet feilloos, maar goed….. laat je er niet door weerhouden!
En voor degene die geïnteresseerd zijn in die HP-site: knip (control + X) en plak (control + V).
http://h30187.www3.hp.com/ (staan ook cursussen voor Windows, maar die heb je dan uiteraard niet meer nodig ;-))