Ik had het gisteren (en vandaag) ook niet. De laatste dagen bemerk ik dat ik een beetje aan het lanterfanten ben. Gisteren als een kip zonder kop wat klein huishouden gedaan (uiteraard met de Franse slag). Voor de rest een beetje onzinnig zitten dromen en onzinnig over het Internet gewandeld. Het zal vast komen vanwege een belangrijke afspraak die ik volgende week heb in het grote oranje gebouw en waar ik erg zenuwachtig voor ben. Het weer werkt ook niet echt mee, hoewel redelijk zonnig, was het ook behoorlijk koud en niet echt weer om het bos in te duiken (please laat het snel zomer worden!).

Gelukkig kan ik op zulke momenten een beetje fröbelen in de keuken. Weet je, ik was altijd een echt pakjesmens. Eten hoorde uit die pakjes te komen die je bij de plaatselijke super kan kopen. Helaas heb ik een partner getroffen die daar van gruwelt en zelfs het liefst zoutloos eet. *Zucht*, laat zout nu mijn meest gebruikte specerij zijn en het enige wat ik ongeveer in het keukenkastje had staan. Sinds ik in Easterwood verblijf, is het mij indirect verboden om met (bijna) kant- en klare sauzen, gerechten waarbij je alleen vlees moet toevoegen of iets wat daarop lijkt, thuis te komen (de bewaking staat altijd bij de ingang klaar om mijn tasinhoud te controleren).

In het begin ging het nog wel eens mis, bijv. kip met brie en dan vergeten dat je die onder een grill moet doen en daarvoor in de plaats in de hele hete oven gooien (resultaat: taaie kip met een plasje vet en vaag in de verte wat prutjes brie).Gelukkig is Lief een uitstekend voorbeeld en bemerk ik dat ik zijn gewoontes langzaam overneem.

Ik keek altijd met veel bewondering maar ook verbazing naar zijn kookkunsten. Hij proeft en zegt dan dat er nog wat appelmoes en banaan bij een curry moet. Sorry, maar geen haar op mijn hoofd die hier ooit aan zou denken, maar het was superlekker.

Gisteravond maar weer iets gemaakt met de overgebleven aubergine (niet te lang naar dat woord kijken, dan gaat het er raar uitzien). Geen zin in de geëikte moussaka, ik had wel trek in de gefrituurde versie, maar daar had meneer helaas geen trek in en er was geen bakpoeder in huis. Dus er maar rolletjes van gemaakt met gehakt erin. Officieel zou er een bouillonblokje bij moeten worden gemikt, maar ja, die zitten weer bordenvol zout. Daarvoor in de plaats maar wat Italiaanse tuinkruiden, 2 blaadjes laurier, wat suiker en peper erin geplempt, extra blikje gepelde tomaten en wat tasbasco door het gehakt. Aangezien Lief weer het bord compleet heeft afgelebberd (wel netjes met zijn vingers: hij is goed opgevoed), moet het lekker hebben gesmaakt. Binnenkort maar een nieuwe nick nemen en bijbehorende weblog starten: SLH de real keukenprinses.

(in het vervolg van het bericht staat het recept)

4 middelgrote aubergines

500 gram rundergehakt

1 ui gesnipperd

2 teentjes knoflook gesnipperd (of meer als je knoflookfan bent)

wat tabasco naar smaak

3 theelepels suiker

peper

2 eetlepels fijngeknipte peterselie

2 eetlepels paneermeel

4 ontvelde vleestomaten

blikje gepelde tomaten

3 laurierblaadjes

Italiaanse tuinkruiden

eventueel geraspte kaas naar smaak

peterselie of basilicum

Verwarm de oven voor op 180 graden C. Snijd de aubergines in de
lengte in dunne plakken.Grill ze daarna onder de grill/in een grillpan.
Pureer ondertussen de vleestomaten en het blikje gepelde tomaten met de
Italiaanse kruiden, de suiker, wat peper en giet de tomatensaus in een
ingevette ovenschaal, verdeel de 3 laurierblaadjes over de schaal. Maak
het gehakt aan met de ui, knoflook, zout, peper, tabasco, peterselie en
paneermeel en vorm zoveel kleine rolletjes van het gehakt als er
aubergineplakken zijn. Leg ze op deze plakken, rol ze op en leg ze in
de tomatensaus. Bestrooi eventueel met geraspte oude kaas. Bak het
gerecht 35 tot 40 minuten in de oven en garneer het met peterselie of
basilicum. Serveer met pasta of aardappelpuree.

13 Replies to “Als je geen flauw idee hebt….”

  1. Het wás lekker! En ja, je kookkunsten en experimenteer-lef zijn drastisch ontwikkeld. Van je brie-kip droom ik nog wel eens. De volgende stap wordt denk ik de Indiase keuken lief. Al dat mediterrane spul is lekker, maar het kan snel eentonig worden. Keep on cookin’ honey!

  2. dat klinkt heel erg jummie. ik heb hier ook een kerel zitten die goed kan koken, er zelfs nog in een lang geleden verleden voor geleerd heeft. die van mij kookt alleen niet. en ja de volgende keer rij ik langs jou als ik weer richting sas van gent ga. lijkt me wel gezellig.
    groetjes jolanda

  3. suiker peper ?
    wat is suiker peper ?

    wanneer je in de zomer nog eens naar een markt gaat waar een italiaanse groenteboer aanwezig is, moet eens uitkijken naar ronde aubergines.
    (worden in het itaiaans eveneens melanzane genoemd, net zoals de langwerpige purperen versie) maar ze zijn een stuk bleker van kleur en zoals gezegd rond.

    deze worden veelal gekweekt helemaal in het zuiden van italië of op sicilië.
    die dingen hebben dus echt wel de zon en italiaanse grond gezien.

    gewoon in schijven snijden en grillen met olijfolie.

    prachtig van smaak.

  4. nog zoiets … gefrituurde peterselie als garnituur … gewoon wat peterselie in een pan met wat olijfolie gooien … die dingen worden kan lekker knapperig …

    niet doen met basilicum, die wordt dan flets en bitter.

  5. Dank je Alex voor de tips. Toevallig heb ik mijn leukste vakantie op Sicilië doorgebracht, dus die melanzane ken ik wel. Ik weet alleen niet of mijn ‘boerendorpje’ dit ook op de markt verkoopt. We zullen zien deze zomer. En gefrituurde peterselie is heerlijk, maar vind ik te veel gedoe om altijd zelf klaar te maken (frituurpan klaarzetten etc), maar heerlijk over de Belgische kaaskroketjes (of garnalen).

  6. Bingel, je bent van harte welkom (Lief is ook ontzettend nieuwsgierig wie er achter die hakken zit 😉 ) en ik ga zo mee naar Zeeuws-Vlaanderen. Weet er ook nog wel mooie fotografeerplekken te vinden en hier in de buurt zullen ze ook wel te vinden zijn. Mogen jij en je hubbie zelfs mee-eten. 😉

  7. mag ik er u op wijzen dat het kreeftenseizoen gestart is aan de Oosterschelde …

    – eerste mogelijhheid:
    ga naar Zierikzee – Nieuwe haven – Brasserie Maritime

    – tweede mogelijkheid:
    ga naar Burgsluys bij Sam Uil ( = lokale visser)(ook voor paling …)

    – derde mogelijkheid
    blijf van de kreeften af, dan heb ik er meer …

  8. je zal je wel moeten haasten om te vieren …

    jongens, zet de borden en de slabben maar al klaar !

    (ik ben niet zo medevoelend met mijn medemens als jij, wanneer het op eten aankomt …)

  9. voor die perterselie heb je echt geen frituurpan met 3 liter olie nodig hoor.
    een klein bodempje in een pan is al meer dan voldoende.
    regelmatig mee schudden en hopla.

    wat die melanzane betreft, wij kunnen die kopen in Brussel op de zondagsmarkt aan het zuidstation. (een tip wanneer je eens naar Brussel zou komen …).
    Niet te geloven wat je daar allemaal vindt !
    Je waant je zo in de Kasbah van Marakesh.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *