Weer een dagje hard gewerkt (ik zal maar niet vertellen wat ik gedaan heb) en zoals gebruikelijk als de man thuis komt, staat het eten klaar. Lief speelt in dit geval voor het vrouwtje, maar dat is maar beter ook, hij is een topkok. Ok, wel van het ‘normale’ soort eten, maar voor vage (wel lekkere) liflafjes gaan we wel een keer naar Oud Sluis toe. Crea met alle ingredi├źnten die we in huis hebben, tovert hij de meest lekkere dingen op tafel. Superlekkere lasagne, zijn hasjee is wereldberoemd (in de juiste kringen), de moussaka (wel een recept van iemand anders -zoeken op moussaka-, maar dat maakt het niet minder lekker) vergeet de lekkere kaasfondue (G-babe wanneer kom je weer eens langs?) niet en zo kan ik een waslijst maken. Ik probeer wel eens een halfbakken poging. Soms lukt het, soms ook totaal niet (in huis wordt zich afgevraagd of ik dit niet bewust doe, ik hou wijselijk mijn mond ­čśë ), dus laat ik Lief liever zijn gang gaan.

Helaas is het niet mogelijk om een foto te plaatsen, want het schaaltje kon weer zonder af te wassen de kast in. Het recept (zeker proberen!):

Pittig-zoete kip & notencurry

Voor 2 personen

Ingredi├źnten:

1 flinke kipfilet, in de lengte gehalveerd
1 middelgrote ui, heel fijn gesnipperd
2 grote tenen knoflook, heel fijn gesnipperd
2 tomaten, klein gesneden
1 doosje champignons, in vieren gesneden
50 gr wal- cashew- of andere smaakvolle noten, grof gehakt.
250 gr basmati of pandanrijst, snelkook.

1 eetlepel ketjap manis
5 eetlepels tomatenketchup
1,5 eetlepel worcestershiresauce
2 theelepels sambal manis
1,5 eetlepel gemalen gula djawa (of 1/2 plak) (evt. bruine basterdsuiker)
1 flinke theelepel scherpe mosterd
1 a 2 theelepels tabasco

Fruit de ui en de knoflook in een eetlepel olie op matig vuur gedurende 3 minuten. Meng intussen ketchup, ketjap, worcestershiresaus, gula djawa, mosterd en tabasco. Roer door tot de suiker behoorlijk opgelost is. Voeg dan deze saus bij de ui en knoflook. Breng het heel even aan de kook en  draai dan het vuur even uit. Leg de kipfilet-stukken in een ovenschaaltje, en smeer ze in met een beetje van de nog hete saus. Laat de kip nu even staan, zodat de marinade erin kan trekken. Snijdt de champignons in vieren en gooi ze in de saus, net als de tomaten. Zet het vuur weer aan en laat de saus op een laag vuur pruttelen, tot de tomaat uit elkaar valt en de champignons zacht zijn. Proef de saus en pas de pittigheid aan door sambal naar smaak toe te voegen. Draai het vuur uit, roer de gemalen nootjes door de saus en giet de saus over de kip. Deze moet geheel onderstaan. Oven op 200° (ong. stand 5) voorverwarmen. Schaal in de oven plaatsen, losjes afgedekt met een stuk alufolie, gedurende 30 minuten laten staan. Kook intussen de rijst, en zet die, gaar en afgegoten weg, in een deken, kranten of handdoeken verpakt. Is de saus op het oog nogal nat, haal dan het folie halverwege het bakken van de schaal.
Eet smakelijk. Lekker zo, of met verse doperwtjes als extra groente.

Thank you Lief voor het overheerlijke eten!

7 Replies to “Yammie!”

 1. ketjap manis, sambal manis, gula djawa …
  wat heeft dat oosterhoutse dialekt toch een mooie klank.
  spijtig dat ik het niet echt begrijp …
  bestaat er ook een gewone nederlandse naam voor deze ingredi├źnten uit jullie volkskeuken ?
  die doperwtjes geven natuurlijk wel een exotisch tintje aan het geheel.

  naar Oud Sluis ??? ‘de’ Oud Sluis in Sluis ???
  mevrouw heeft goede smaak … en een dikke portemonnaie …

  wanneer je in Zierikzee langs komt, stap dan even binnen bij Brasserie Maritime op de Nieuwe Haven.

 2. Ok, voor de niet-Oosterhouters onder ons (hoewel ik er zelf dus ook geen ben: ik kom dus oorspronkelijk uit Zeeland/Rotterdam)

  Sambal manis – zoete sambal
  Ketjap manis – zoete ketjap (ik neem aan dat het de schrijver wel duidelijk is wat ketjap en sambal is?)
  gula djawa – palmsuiker, maar zoals gezegd, kan hier ook bruine basterd voor gebruikt worden.

  Helaas op dit moment geen geld voor Oud Sluis hoor, eerst moeten de maandelijkse toelage (zie reactie Frisse wind door Wormerveer) afwachten, maar een uitnodiging voor Brasserie Maritime sla ik ook niet af hoor (ik ben een gewoon meisje). Wanneer spreken we daar af?

 3. Hey Nicky, heel slim om te posten op blog van Soertmans, want ik heb het zowaar gelezen. We komen graag een keer weer langs (en heus niet alleen voor de kaasfondue)! Zit alleen een beetje krapjes in de tijd (studie studie studie oh en werk) dus wordt afspraak op termijn. Bovendien is M veel in buitenland (nu weer in China) dus dat schiet ook niet op. Maar ik ga gauw bellen naar jullie en dan plannen we een eetdeet! Liefs

 4. this is a message from te french resistance
  listen carefully, for I will only say this once
  it is I, Leclercq
  for our meeting in ziekikzee, I porpose 11/11/1943
  I will be dressed as an oignonseller
  I propose you dress as the fallen madonna with the big boobies
  and please, watch out for herr Flick from the gestapo
  he probably will be dressed as a french pesant

 5. @Gwen
  Oh jee, typisch een uitspraak van een dinky. ­čśë (mag dat soort woorden nog?) Doe rustig aan, de afspraak komt wel. Jullie zijn van harte welkom. Enneh… laat M. volgende keer even langsgaan bij -dinnetje van mij die ergens in China woont (vlakbij Beijing).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *