Een aantal jaar geleden was ik nog erg cultureel bezig. Tenminste: ik ging ieder jaar in ieder geval naar de Museumnacht in Rotterdam toe. Het was heel gezellig totdat heel erg populair ging worden en er in geen enkel museum een doorkomen aan meer was. Heel jammer!

De laatste keer dat ik geweest ben, was in 2004. Naast druk was het ook een avond vol indrukken. Eerlijk gezegd kon ik me bij bepaalde zaken weinig kunst voorstellen. Bij het natuurmuseum had kunstenares Yvonne Beelen een project opgezet met de niets verhullende naam “Kom Kutje Kleien”.

Bezoekers konden zelf met behulp van klei laten zien hoe zei het vrouwelijk geslachtsdeel zagen.  Nou ok, vrouwen waren erg kunstzinnig met bijv. bloemvormige of abstracte bouwsels en mannen hielden het meer op het realisme; dat kan je dus kunst noemen.

In Boymans was een tentoonstelling van Yinka Shonibare.Een van oorsprong Nigeriaanse kunstenaar waarvan die “op een speelse, humorvolle en visueel overdonderende wijze stelt Shonibare met zijn werk belangrijke onderwerpen binnen de huidige maatschappij aan de orde, zoals multiculturaliteit, identiteit, etniciteit en globalisering.”

Wat ik me het meest van herinner waren zijn beelden van hoofdeloze etalagepoppen in Victoriaanse kleding met een afrikaans motief die in verschillende standjes stonden: letterlijk!  Gelukkig was het niet erg stil daar, want anders had je mijn schaterlach echt overal bovenuit gehoord.

En dan niet te vergeten een prachtige doek “Restantjes Verf, Kwasten, Potten Verf, Spijkers en Ander Overgebleven Materiaal Van Een Vorig Kunstproject” (vermoedelijk gemaakt door een gesubsidieerde kunstenaar) en kunstwerk “Cocktail table with fluttering table linnen”.  Helaas kan de “kunstenaar” geen credits van mij krijgen, want ik heb geen flauw idee meer wie dit was.

Waar het laatste uit bestond:
Een hoge statafel (zoals op een receptie) met wit tafellaken en op de grond een draaiende ventilator. Kosten koper: 7.000 euro!  Dit is de replica die binnenkort bij mij thuis komt te staan met natuurlijk een prachtig bordje ernaast (mocht iemand weten wie dit heeft gemaakt: laat even weten).

Ik begrijp dat kunst een discussie moet uitlokken of emoties opwekken, maar over sommige dingen valt toch niets te discussiëren of toch wel? Wat vind jij? En mocht je op 6 maart naar de Rotterdamse museumnacht 2010 gaan, laat dan even weten wat voor bizarre dingen jij aanschouwt hebt.

Liefs,

2 Replies to “Wat is kunst?”

  1. ben niet fan van museumverplichtingen… Zoiets als kerstnacht verplicht in de kerk doorbrengen..
    Maar zomaar een museum pikken vind ik wel leuk. Alhoewel ik nog niet vaak dit soort bizarre dingen ben tegen gekomen. Wel grapppig trouwens zo’n flapperend tafellaken, maar om dat nu kunst te noemen ??!!

    1. @Cat,
      De moeder van vriend F. zei altijd dat kunst emoties uit moesten lokken. Als verontwaardiging een emotie is (of de slappe lach), dan is het dus kunst. Misschien moeten wij ook maar kunstenaars worden, er valt vast veel onzin te bedenken….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *