Een aantal jaar geleden werd ik geconfronteerd met een verslavend tijdsverdrijf: de Nationale Krakercompetitie. Dit ‘spelletje’ (tjonge, er zitten fanatiekelingen bij!) wordt jaarlijks georganiseerd door Nederlandse openbare bibliotheken, Google, NRC Handelsblad en overheid.nl. Een zoekwedstrijd waarbij de antwoorden via Internet te vinden zijn. Alleen Googlen is niet voldoende, je moet ook in oude (Internet)archieven, bibliotheken en oude websites gaan duiken om het juiste antwoord te vinden. In 4 wekelijkse rondes worden 10 vragen gesteld, gemaakt door informatiespecialisten van openbare bibliotheken.

Meerdere malen heb ik al gehoord dat ik altijd alles wel op Internet kan vinden, dus dit moest een kolfje naar mijn hand zijn (een spreekwoord waarvan ik niet zeker meer weet welk voorzetsel gebruikt moest worden, maar ook daarin biedt Internet altijd een oplossing ;-)). Helaas, het was nóg pittiger dan ik al verwachtte. Op een gegeven moment ben ik zelfs met mijn toenmalige vriend door Rotterdam gaan rijden om op zoek te gaan naar de straat die in een bepaald jaar de Opzoomerprijs had gewonnen, omdat ik het antwoord niet zo snel op Internet kon vinden.

De vragen variëren van geschiedenis, wetenschap en techniek tot kunst en literatuur en alles wat daar tussen zit en antwoorden kunnen gevonden worden via kwalitatief verantwoorde internetbronnen. Dat laatste is heel belangrijk, want zo kan ik me een vraag herinneren over het omrekenen van een Japanse schoenmaat. Op 3 verschillende sites stonden 3 van de 4 antwoorden. Probeer dan het juiste maar eens te vinden.

Een voorbeeld?

Hij vond zelf dat hij de beste dichter was na Shakespeare, maar algemeen werd hij beschouwd als de slechtste dichter van de wereld. Circa honderd jaar na zijn dood vonden er nog een aantal aan hem gewijde voorstellingen plaats in het Netherbow theater. De laatste voorstelling vond plaats op 5 oktober 2002. Een van zijn bekendste gedichten ging over een ramp die volgens hem aan 90 mensen het leven had gekost. Deze ramp, veroorzaakt door een combinatie van –laten we maar zeggen – een ontwerpfout en harde wind vond plaats in 1879. Hadden ingenieurs nu wat geleerd van deze fout en zou dit nooit meer gebeuren. Helaas, in de eerste helft van de vorige eeuw was het wederom raak. Opnieuw werd een dergelijke constructie, hoewel een totaal ander ontwerp, slachtoffer van een ontwerpfout in combinatie met de wind. Men was kennelijk nog niet in staat de factor wind voor dergelijke constructies juist te beoordelen. Het verschil met deze ramp was, dat er gelukkig geen mensenlevens verloren gingen (alleen een dier met 3 poten!) en dat het op film werd vastgelegd. Deze film werd en wordt nog vaak gebruikt op universiteiten om studenten te laten zien wat de invloed van wind kan zijn. Ook een in Zwitserland opgegroeide wiskundige besteed er aandacht aan op een site. Een commentator van de film op deze site vergelijkt deze ramp met, “de meest sensationele scène op film vastgelegd sinds de ramp met de………………..” Welke dus….

Iemand die zelf bij de redactie van de NKC heeft meegewerkt aan de jaarlijke competitie heeft het initiatief opgepakt om ons wekelijks te laten genieten van bizarre zoekopdrachten via Serendip.nu. Vanaf april mag ik weer kijken of mijn zoekkennis nog up-to-date is. Weer een hobby hervonden. Het levert vast veel lol op, maar ook weer nieuwe frustratie. Pfff, ik maak het mezelf ook nooit echt gemakkelijk.

5 Replies to “Daar ga ik weer!”

  1. het klinkt wel als een heel leuk spel. ik zit zelf ook vaak dingen te zoeken, en dan kom je vaak op de raarste site’s uit. maar dat is wel zo grappig.
    ik wens je nog een heel fijn weekend en heel veel succes met je hervonden hobby.

  2. Mij ontgaat altijd die spelletjes om kennis. Zo van: nu maar kijken of ik de beste ben in zoeken. Of in onthouden.

    De vader van mijn vorige vriendin was ook erg goed in dit soort dingen. Triviant met hem spelen was behoorlijk irritant, want als hij aan de beurt was, scoorde hij meestal 5 of 6 trivianten (in 1 beurt dus). Zie dat maar eens in te halen! Resultaat: hij mocht nooit mee doen met Triviant. Of het werd uberhaupt niet gespeeld.

    Waar ik mee wil zeggen: spelletjes om kennis maken meestal dat je eenzamer wordt, aangezien het gemiddelde niveau lager ligt dan dat van diegenen die de spelletjes graag spelen en/of bedenken. Je zet je zelf op een voetstuk waar je waarschijnlijk helemaal niet op wilt staan.
    Dus ik doe dat niet meer. Lid zijn van de Mensa is 1 ding, maar succesvol door het leven gaan betekent zoals ik het ervaar die extra capaciteiten voornamelijk uitschakelen.

    Succes met je spel.

  3. Het is zó leuk! Alleen deze voorbeeldvraag al. Voor alle duidelijkheid: het is dus niet één van de twee bruggen die genoemd wordt, maar een derde ramp. De vragen zijn zo opgesteld dat je fases naar het juiste antwoord moet zoeken en uit het verhaaltje de correcte termen moet halen.

    Lief wilde er ver vandaan blijven, maar heeft gisteren na het stappen toch nog even gezocht: verslavend!

    Ook één keer op een Zuidafrikaanse site uitgekomen (het waren bij de NKC alleen maar Nederlandstalige sites) en de ben je gewoon dat (voor Nederlanders altijd grappige) Zuidafrikaans te lezen.

  4. Ik verwacht geen hoogstandjes van mezelf, maar ik begrijp je wel hoor. Ik denk dat het bij kennis-spelletjes ook zo kán werken. En echt leuk is het niet om te spelen tegen iemand die in één beurt zo’n spel uit kan spelen.

    Gelukkig zal ik nooit lid van de Mensa worden (één ex-lid is al voldoende hier in huis) en overtroef ik Sure altijd weer bij muziekvragen. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *