En wil je regeren, dan is een groot voordeel die angst te voeden. Dat is tenminste de gebruikelijke gedachtengang de politiek, angst zorgt dat je kunt regeren. Mijn eerste herinnering aan een onreeële (?) angst (zover als ik me kan herinneren, het opwekken van angsten is echt niet begonnen in de jaren 80) is  de atoombom. Daarvoor was het de koude oorlog en de communisten. We hebben zure regen gehad (waar is deze nu gebleven), het gat in de ozonlaag en sinds kort de opwarming van de aarde. Tja, met die koude periode van afgelopen winter, is die ook weer in twijfel te trekken (hoewel ik allang mijn twijfels had) en, hoewel het weer warmer wordt, is het weer op dit moment ook niet uitzonderlijk voor de zomer (toch?).

Onze huidige Christelijke regering maakt hier ook veelvuldig gebruik van. Toevallig heb ik afgelopen zondag nog een preek gehoord van iemand die ook aangaf dat vele religies hier hun heil in zoeken. De groei van hun kerken kwam door het creëren van angst. Angst voor het belanden in de hel, angst dat je zonden te groot zouden zijn en onacceptabel. Hij zei dat dit de verkeerde manier was en, hoewel ik niet geloof (geloof ik), vond ik dit mooi gezegd. Helaas, Balkenende was hier niet bij aanwezig, Van Middelkoop heb ik ook niet gezien en Rouvoet was ook ergens anders aan het wieberen.

Van onze huidige volksvertegenwoordigers krijg ik enorme jeuk. Was het vroeger normaal om zo min mogelijk regels te hebben, tegenwoordig ontspruiten de ideeën voor nieuwe wetten (lees: verboden) net zo snel als onkruid in de tuin opkomt.

Neem het electronisch kinddossier. Vanaf eind dit jaar zal ieder kind automatisch een dossier krijgen waarin alles wordt vermeld over de gezinssituatie, eventuele leerproblematiek en noem maar op. Alles om kindermishandeling te kunnen voorkomen. Dit lijkt mij wel een ijdele illusie en ik hoor alleen maar een stemmetje in mijn hoofd zingen: “Big Brother, Big Brother’s watching you“.

In het vervolg erop (de nieuwe instelling voor controle van kinderen moet toch iets te doen hebben), ook vanwege de komende ‘vergrijzing’ , heeft Rouvoet aangegeven dat de Nederlanders meer kinderen moeten krijgen. Kom op jongens, aan de slag! Niet lullen, maar poetsen, nou ja, dat dus. Vrouwen blootvoets en zwanger graag en natuurlijk ook niet achter het aanrecht, want er moet ook nog gewerkt worden.

En vergeet natuurlijk niet de gezondheid van de Nederlanders. Er is onlangs een onderzoek geweest dat mensen ‘gezondere voedingsmiddelen’ links laten liggen door het goedkopere ‘ongezonde’ voedsel. En wat is één van de ideeën: ongezonde voeding duurder maken, want dan koopt men vanzelf ‘gezond’ eten.

We hebben natuurlijk allemaal vorig jaar een brief in de bus gehad voor het electronisch patiëntendossier. Nou, ik heb hem vriendelijk teruggestuurd met het verzoek mij erbuiten te houden. Hoewel het niet te bewijzen is, vermoed ik dat Sjoerd ‘lastig’ werd gevonden vanwege het dossier en dat we tijdens een ziekenhuisopname in Breda te horen kregen dat het hyperventilatie was vanwege datzelfde dossier (overigens bleek het later zijn te laag ingestelde pacemaker te zijn: tja….). Ik heb al genoeg labeltjes en hoef er echt niet extra bij te hebben.

Vorige week las ik weer dat we nu bang moeten worden voor éénlingen. We hadden natuurlijk Kars T (die overal gewoon Tates wordt genoemd) die in een idiote bui door het publiek is ingereden op Koninginnedag. En daardoor lopen we allemaal in Nederland gevaar door al die eenlingen en het erge is, blijkbaar vindt een deel van de Nederlandse bevolking het normaal dat deze groep in de gaten wordt gehouden.

Ok, het is een maffe krant met idiote lezers, maar ze zijn er dus blijkbaar wel en ze geloven daadwerkelijk dat dit zal helpen ons land veiliger te maken. Er lijken steeds meer mensen in Nederland die vinden dat de overheid steeds meer verboden moet instellen of dat nu wel of niet verstandig is, of de uitslag van de methode nu wel of niet 100% juist zijn of dat er ook nog een nuanceverschil is.

En dát baart mij grote zorgen. Mensen die niet meer zelf na durven denken en overal klakkeloos ja en amen op zeggen. ‘1984’ is in mijn ogen niet echt ver weg meer of zelfs dichterbij dan men op dit moment beseft. En als het éénmaal zover is, heeft de overheid ongelimiteerde macht in handen. Mijn nachtmerries zullen op dat moment waarheid worden. Laat mij (en de rest van de wereld) alsjeblieft op tijd wakker worden?

Liefs,


4 Replies to “De angst regeert!”

  1. Welnee, mijn angsten hebben meer te maken met vakanties, no-shows en enge mannen met grote bossen witte bloemen (waaronder lelie’s) en één rode roos. 😉

 1. Jeetje, ik ben een wolf, ook al heb ik een partner.
  Moeten we die straks dan maar niet onder de categorie “bedreigde diersoort” gaan plaatsen? Of juist onder “bedreigende diersoort”?
  En ik wil ook al geen kinderen.

  1. Tja, ik vermoed dat jij al een dossier hebt van een paar archiefkasten bij de stasi inlichtingendienst. Wat dat betreft kan je gewoon lekker doen en laten wat je wilt, het komt er toch wel in te staan….. 😉

   En dan geen kinderen. Foei, wie moet er later voor jou gaan zorgen als je oud en gerimpeld bent (dat is altijd de beredenering van mensen mét kinderen – de helden: zij “nemen” kinderen voor een ieders oude dag….)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *