De huidige wereld en die van 11 september 2001 is niet met elkaar meer te vergelijken. Angst regeert en regeringen doen er alles aan om het ‘veilig’ te houden. Naar de VS? Graag naam, adres, creditcardgegevens, banksaldo en kleur ondergoed doorgeven. De stad in? Hou er wel rekening mee dat er overal beveiligingscamera’s staan die je bespioneren. Zorg er zeker voor dat je geen Jalaba in de trein aan hebt en de wc niet kan vinden (omdat je heel nodig moet: je zit al uren in een vertraagde trein), want je wordt aan je bijbehorende baard naar buiten gesleurd en onder een felle lamp ondervraagd (Wat? Jij zocht de wc! Sufferd, je drínkt toch niets voor een treinreis).

De afgelopen maand is de ‘War against Terrorists" weer in alle hevigheid losgebarsten. Er zijn wederom aanslagen (?) verijdeld en o.a. de luchtvaart en vliegtuigmaatschappijen hebben hierop gereageerd door nog meer veiligheidsmaatregelen in te voeren (ik had het idee gekregen dat het niet strenger kon: en rustig sliep ik verder). Je zal maar eens een flesje bedorven soja-babymelk meenemen of oogschaduw? Tja, zeker die felblauwe meegenomen? Die heeft de modepolitie 20 jaar geleden al verboden! Een lachende foto in je paspoort? Zo leuk is vliegen niet meer, dus waarom zou je? Je bent vast van plan vriendelijk te lachen tegen je medepassagiers. Foei!

5 jaar voorbij. 5 jaar van angst en het lijkt nog niet te zijn afgelopen. De angst die ons door allerlei ‘nieuwsfeiten’ wordt opgedrongen. De Christenen zijn bang voor de Moslims, de moslims zijn bang om als extremist te worden bestempeld en erger. Willekeurige (?) mensen worden gevolgd, vervolgd en achtervolgd om onduidelijke redenen. Jongens in de UK die een aanslag zouden willen plegen (maar waarvan sommigen nog geen geldig paspoort hadden en geen van allen hadden tickets geboekt voor welke vlucht dan ook). Een vlucht naar India die terugkeert naar Amsterdam, omdat een aantal mensen elkaar in het vliegtuig zat te sms’en en baldadig was. Ik heb zelfs opmerkingen gehoord dat vluchten gescheiden moeten plaatsvinden. Tuurlijk, en laten we dan ook maar bepaalde groeperingen een sterretje opplakken (quote van Lief). Nee, de manier waarop men dit aanpakt, is absoluut niet de beste. Het zorgt niet voor integratie, maar separatie en onbegrip. En tegenstand, frustratie bij alle groeperingen met alle gevolgen van dien.

Nee, ik ben niet bang voor terrorisme. Waar ik wel bang voor ben? Een soortgelijk scenario als in 1984 van Orwell. En wereld waarin alles gecontroleerd wordt en iedereen alles moet verantwoorden wat hij doet of zegt, dat de macht in handen is van één persoon. Dat ik of een bekende van mij per ongeluk voor terrorist wordt aangezien en doodgeschoten (zoals die Braziliaan in Londen 2005). Ondertussen gaan de VS, Nederland en EU gewoon door met het beperken van onze vrijheden, landje veroveren (olieplatforms) en oorlogje spelen. Laat me alsjeblieft wakker worden en merken dat het allemaal maar een nachtmerrie was!

PS Kijk zondag (10 september) bijvoorbeeld eens naar Loose Change. Een documentaire die door BNN op Nederland 3 wordt uitgezonden of de uitzending van Zembla die ervoor zit. (en mocht je deze missen, google dan op Loose Change II of ga naar de Zembla-site).

8 Replies to “De wereld na vijf jaar echt veiliger?”

 1. Maar om nou gelijk voor te stellen dat invoering van de sharia mogelijk moet worden via het democratische principe vind ik nou ook weer het andere uiterste. Wat een eikel die PHD. Ja, laten we democratisch beslissen voor een dictatuur (of in dit geval: terug naar de Middeleeuwen). Hebben we dan inderdaad niks geleerd van de geschiedenis? Mensen, wie van jullie is vergeten na de laatste oorlogen de wekker te zetten? Zo worden we nooit wakker.

  1. Honey, ik vind deze blog van jou sterk (en nog steeds actueel) en smul ook van de reactie van SwitchBL8! Maar ja, ik heb dan ook geen mening :-). Of beter en lekker laf: kan me natuurlijk ook verschuilen achter Alex (punt 3) en bevestigen dat elke medaille 2 kanten heeft. De laatste reactie van Alex (punt 7), hoe plezant het ook verder is om zijn commentaren te lezen, gaat me echt te ver. ‘We’ hebben hier zelf om gevraagd??? Nou ja, daar ga ik maar verder niet op in. Ik ben laf en heb geen mening :-).

 2. Tja, je hebt gelijk. Ik ben ook geen voorstander van de sharia. Heeft zeker te maken met de opmerking dat in vele sharia’s de vrouw zich geheel moet bedekken en ondergeschikt moet zijn aan de man en daar heb ik echt geen zin in.

  Aan de andere kant, áls de meerderheid van de bevolking hier voor kiest…. Je zou de sharia ook kunnen vertalen met het invoeren van de doodstraf. Ben ik het ook niet mee eens, maar ik ben op zich geen meerderheid (hoewel mijn stem wel voor honderd meetelt 😉 ).

  En die democratie? Ik denk dat we ons daar sowieso veel zorgen om moeten maken. Ik zie steeds meer dat er ons meer regels worden opgelegd en dat men zelfs Internet meer beperkingen op wil leggen (verbod om nieuws over te nemen in België, verbod op ‘recepten’ voor bommen en controle op IP-adressen vanwege zogenaamde illegale activiteiten). Zo kan een democratie zich langzaam omvormen tot dictatuur en we zijn er nog steeds allemaal bij om dat te voorkomen.

 3. ziezo, 9 september is voorbij en nu kunnen we het weer even vergeten, althans tot de volgende herdenkingsplechtigheid

  die zal dan wel even op een andere locatie moeten doorgaan want ondertussen zal er een nieuw en nog hoger gebouw zijn verrezen waarbij er weer enkele miljoenen dollars werden verdiend.

  en ja, iedereen wil toch wel op de hoogte blijven van de feestelijkheden, dus laat de camera’s maar aanrukken met tussendoor even een reclameboodschap.

  Champagne !

  Misschien dat we het ooit nog wel beseffen dat er aan elke medaille ( of beter aan elke euro, kestie van toch enige interesse op te wekken …) twee kanten zijn, zelfs nog met een boordje er tussenin

  war on terror !
  on what ?
  on terror !
  oh, on terror …

  en wij dus maar meedoen met de goeden … zonder eigenlijk goed te weten wie de slechten zijn …
  maar och, dit maakt eigenlijk niet zoveel uit, zolang wij maar meedoen met de goeden.
  het wordt alleen wel een beetje ingewikkelder wanneer de slechten ook gaan denken dat zij de goeden zijn en wij dus eigenlijk niet meer goed weten of we nu bij de goeden of de slechten horen, temeer we in het begin ook al niet goed wisten wie de slechten eigenlijk waren …

  in deze omstandigheden rest er ons maar één ding te doen, datgene waarin we eigenlijk het best zijn, ons niet te veel vragen stellen die hoofdpijn kunnen veroorzaken en bewonderend naar onze eigen navel kijken.

  en moesten er hierover verwijten komen, dan wijzen we wel door naar één of andere schuldige, bij voorbeeld een politicus of twee drie.
  al bij al, verkiezingen zijn er toch in de eerste plaats om toekomstige schuldigen aan te duiden.
  hetgeen wij willen is verandering ! (zo krijgen ze tenminste elk om beurt de joker toegeschoven – dat is pas democratie)

  en trouwens,eigen schuld dikke bult.
  wie zijn nek uitsteekt moet nadien niet komen klagen over de guillotine

  niet gelukt ?
  geen probleem, we maken we er een maatschappelijk probleem van !
  ook altijd leuk
  Jean-Paul Satre zei : l’enfer c’est les autres maar eigenlijk moet het zijn de maatschappij c’est les autres.
  Tja, ik heb er niets mee te maken hoor … het is de maatschappij en daar kan ik toch niets aan doen ? of zou het dan toch de schuld van de politiek zijn ?

  oei, het wordt weer wat ingewikkelder.

  sorry, even een navelstaarpauze nodig. dank u.

 4. @alex: september is niet maand 11. Met 9-11 bedoelen ze 11 september. Dit terzijde. Ging je verhaal nog naar een clou toe? Of was dit een ingewikkelde manier om te zeggen dat je graag naar je navel staart?

  Overigens: In de ogen van goeden zijn slechten slechten. In de ogen van slechten zijn goeden slechten. Lijkt me niet moeilijk te concluderen dat iedereen wel wat slechts in zich heeft.

 5. Ik geloof niet dat ik 9/11 of 11 september voor de Europeanen (uitgezonderd Britten) wil vergeten. Ik vind het echt griezelig hoe men ons wil beperken in ons doen en laten voor iets wat op deze manier niet te voorkomen is.

  Denk jij dat wij de goeden zijn Alex? Ik weet het eerlijk gezegd niet meer. Ik vraag me af of dat wat wij doen in Irak en Afghanistan niet geheel te maken heeft met beheersen van de wereldorde en misschien nog belangrijker: olie. Wegen al die doden op tegen een zogenaamde democratie die kan uitmonden in een totalitair regime?

  @ Switch, ach, Alex laat zijn hersenspinsels hier zijn gang gaan. Het is één van de weinige Belgen die ik ken die wijs overkomt. 😉
  En ja, niemand is 100% slecht of goed en altruïsme bestaat niet (heb ik van een hele slimme man gehoord ;-)).

 6. to: switchBL8.

  9/11 of 11/9 …
  Dat maakt een verschil uit van , even rekenen … 121/88 oftewel
  0,55681818181818181818181818181818
  Voor die prijs maakt het mij niet veel uit … dus geef mij maar een 11/09.
  Dat zal onze goeie ouwe Gregorius ook misschien plezier doen (die van de kalender)
  Hij was toch ook geen amerikaan

  Of mijn betoog naar een nagel toe ging ?

  wel, ik ben er nog naar op zoek in de donkere krochten van mijn navel maar ik ben nog niet zo zeker van of ik die wil vinden.
  Misschien is het wel een lelijk ding !
  Of erger nog, stel dat het een verchroomde nagel is en ik er mij zou kunnen in spiegelen …
  ik mag er niet aan denken !

  neen, neen , dus maar liever geen clou.

  maar het doet mij plezier dat je je tot de conclusie bent gekomen dat iedereen wel wat slechts in zich heeft en dus hoofdzakelijk goed is, of bedoelde je hoofdzakelijk slecht en wat goeds ?
  kijk eens diep in je navel, misschien vind je wel het antwoord.

  to nicky:

  door te spreken over ‘wij’ en daaruitvolgend over ‘zij’, bouwen we ongewild mee aan de muur tussen ‘ons’, aan de nieuwe wereldwanorde, en gooien we nog meer olie op het vuur.

 7. Zo, ik ben via de ladder terug uit mijn navel gekropen en stel met genoegen vast dat de zon nog altijd schijnt

  Duidelijke vragen verlangen een duidelijk antwoord.
  (je hebt er zelf om gevraagd nietwaar …)

  Denk ik dat wij de goeden zijn ?

  Neen, ik denk niet dat wij de goeden zijn maar ik denk al evenmin dat ‘de anderen’ de goeden zijn.

  We zijn allemaal mensen en dat houdt onvermijdelijk in dat we allemaal de neiging hebben om onze omgeving te willen beheersen en daardoor ook de aanpalende gebieden te overheersen, al was het maar uit veiligheid.

  Wij willen onze normen en waarden opdringen, alleen de ‘anderen’ willen dat ook.

  Resultaat:
  hetgeen we altijd al gedaan hebben, oorlogje spelen.
  vroeger tussen stammen en dus nu tussen culturen.

  En vermits we over steeds meer middelen beschikken om de ‘anderen’ vakkundig het hoekje om te helpen, doen we dat dan ook.

  We zij begonnen met knots en bijl, zijn vervolens geëvolueerd naar schiettuigen in alle vormen en maten, hebben dan de chemische wapens ontdekt, en wie weet wat er on nu al boven het hoofd hangt.

  Aan de andere zijde heb je dan, wat in vergelijking eerder amateuristisch lijkt, een paar heethoofden die een demolition team samenstellen en met een vliegende sigaar even gebouwen gaan rammen

  En, oh, wat zijn we dan toch verontwaardigd … hoe durven ze … en we hadden nog maar pas de ruiten gezeemd …

  We hebben er verdorie zelf om gevraagd !

  Indien wij, en met hoevelen zijn we eigenlijk, aan de rest van de wereld blijven proberen te vertellen hoe zij moeten leven, wat ze moeten denken en zelf welke cola ze moeten drinken ( al weten we zelf nog niet zeker of het coca cola of pepsy moet zijn …), dan krijg je gegarandeerd een reactie.

  En snugger als we zijn, verkopen we ze ook nog de middelen om te reageren … al bij al moeten wij toch onze economie draaiende houden …

  Laat ons toch maar niet vergeten dat ‘onze’ rijkdom, ook die van Nederland en van België, grotendeels afkomstig is van de ‘ontginning’ van overzeese gebieden.
  Jullie met de Oostindische Compagnie, wij met Kongo.

  En zeggen dat er nu een een reeks kamelenherders het lef heeft om te gaan zeggen dat al die aardolie in hun ondergond van hen is … en als wij het hen willen afpakken dan durven ze zich ook nog te verzetten … waar is hun respect voor ons gebleven ???

  straffer nog, hebben ze toch wel een rechtssysteem (de sharia) durven aan te houden sinds ettelijke honderden jaren, gebaseerd op een ander boek dan de bijbel … beseffen ze dan niet dat ons rechtssysteem afkomtig is van Napoleon en dat dit dus noodzakelijk veel beter is ? hoe durven ze ?!?

  En nog zoiets, die hoofddoeken die de vrouwen daar moeten dragen.
  Moest dit nu nog opgelegd zijn door Armani en Vogue, dan zou ik het nog kunnen begrijpen, maar allez, zeg nu zelf … het is toch geen zicht en trouwens, hoe zouden onze boetieks er uit zien moest idereen hetzelfde dragen … en dan zouden onze vrouwen er bijlopen als nonnen … neen, dit kan echt niet.

  Al dat moslimgedoe is toch maar niets …
  Laten we liever aan iets anders denken.
  Bij voorbeeld aan onze volgende vakantie in Marokko of Turkije. Daar zij tenminste geen Marokkanen of Turken …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *