“Only thing we have to fear is fear itself”
Franklin D. Roosevelt’s tijdens zijn eerste inhuldingsrede (1933)

Vanavond is maar weer eens pijnlijk duidelijk geworden dat bommen, bommeldingen, auto’s die in het publiek inrijden, helemaal niet nodig zijn om de maatschappij te ontregelen. Eén schreeuw op een stil  moment, een paar onduidelijke woorden in een groot publiek zijn al voldoende om mensen in paniek te laten raken, het op een rennen te laten zetten en voor (gelukkig in dit geval alleen licht-) gewonden te zorgen.

Dat er niet veel voor nodig is, heb ik het zelf ooit een keer meegemaakt. Samen met een aantal mensen was ik op de Parade in Den Bosch tijdens Jazz in Duketown. Het was behoorlijk druk, meer dan druk zelfs: je kon letterlijk over de hoofden lopen. Eén van de mensen die erbij was, vond het niet prettig en raakte flink in paniek. Dit veroorzaakte al een beperkte kettingreactie bij iemand anders uit het gezelschap die ook begon te gillen.  Ik bad zo ongeveer op dat moment dat het hier bij zou blijven, want ik zag visioenen van mensen die over elkaar heen vielen en liepen. Gelukkig bleef het inderdaad hierbij.

Vanavond is het dus iets anders afgelopen, maar het had ook erger kunnen zijn. Toch verwacht ik dat de consequenties groter zullen zijn. Mensen zullen nóg meer op hun qui vive zijn, eerder vluchtgedrag (met gevolgen?) vertonen en zich eventueel zich laten beïnvloeden door niet meer naar bepaalde evenementen te gaan.  En natuurlijk is er ook nog een andere kant: het is voor veel “jolige” personen makkelijker geworden om “lol te trappen” en de meer serieuze aanslagplegers hoeven niets meer te investeren in mest, ammoniak en wat al niet nodig voor het maken van een échte bom.

Over 5 minuten is het Bevrijdingsdag.

Er zijn vele landen die echt oorlog hebben en om gegronde redenen in angst moeten leven. Als wij in angst moeten leven, dan zijn we ook niet écht vrij: we zullen enorm worden beperkt in ons doen en laten. We hebben het toch (behoorlijk) goed in Nederland en ik geloof niet dat het écht nodig is om bang te zijn. Er zijn zoveel andere landen die dit wensen, maar niet hebben: wij hébben het binnen handbereik. Het enige dat we hoeven doen om vrij te zijn, is angst los te laten!

Een mooie bevrijdingsdag toegewenst.

Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *