Gek is dat. Voordat ik in hier kwam wonen, was ik wel geïnteresseerd in politiek (zoiets als bij de gemiddelde Nederlander), maar om nu te zeggen dat ik me er enórm mee bezig hield….. Een beetje teruglezend in mijn log, krijg ik toch de indruk dat het tegenwoordig anders is. Zou het aan Oosterhout liggen of heeft mijn lieftallige huisgenoot mij besmet?

Hoewel er de laatste tijd ook veel in de landelijke politiek gebeurt, krijgt het wangedrag van de lokale bestuurders steeds meer mijn aandacht. Ik kende al het verhaal van een Belgische burgemeester die voor zijn huis beter asfalt heeft dan de rest van de straat, maar we weten natuurlijk ook wel dat dit soort praktijken ook in heel Nederland voor komt.

In Amsterdam zijn de afgelopen paar jaar al drie leden in opspraak geraakt. Raadslid één, Ama Carr, werd opgepakt door de politie vanwege (onverzekerd) rijden zonder geldig rijbewijs en het opgeven van een valse naam. Stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet had voor haar benoeming verzwegen dat ze al twee keer is aangehouden voor rijden onder invloed. En vorige week werd bekend dat wethouder Els Verdonk van één of ander stadsdeel zelf heeft beoordeeld dat zij wel een vergunning kon krijgen voor het bouwen van een serre.

In Rotterdam hadden we Bram Peper die gepeperde declaraties instuurde en maar voor een heel klein deel heeft verantwoord. De rel rond het standbeeld Santa Claus, beter bekend bij de lokalen als Kabouter ButtPlug. In een vlaag van verstandsverbijstering (of onder invloed van geestverruimende paddestoelen) door de  gemeenteraad aangeschaft. Jarenlang is er met het beeld geleurd, niemand wilde het voor de deur hebben. Uiteindelijk staat het, stiekem weggestopt, op de binnenplaats van museum Boijmans-Van Beuningen. En dat voor het luttele bedrag van 280.000 euro.

Maar ook Oosterhout doet niet onder voor andere wereldsteden in Nederland. Zo hebben de gemeenteraadsleden van Oosterhout onlangs het absurde plan geopperd om een transferium aan de rand van de stad te maken en/of een luchtkussenvaartuig voor het vervoer naar Breda. Oosterhout, een gemeente van 53.000 inwoners (wat overigens meer is dan ik had gedacht) wil zich meten met de grote steden in Nederland? Zitten de gemeenteraadsleden een beetje met hun hoofd in de wolken? Een tikkeltje last van grootheidswaan dames en heren? Misschien dat een groen fietsenplan beter past bij het formaat van de stad. Kunnen jullie het overgebleven geld in jullie eigen zakken stoppen.

Vandaag weer een berichtje in de krant. Twee leden van de SP hadden een lucratief bijbaantje door huizen voor een flink bedrag (1660 gulden per maand) onder te verhuren aan studenten (waarbij ik me ook meteen afvraag hoe die dit kunnen betalen). SP probeert het onderhuren van woningen hoger op de agenda te zetten en wil dat men hier flink tegenop treedt. Ik vind het dus niet meer dan normaal dat men, nadat dit bekend is geworden, deze twee gemeenteraadsleden meteen op non-actief stelt en SP heeft dit dus ook gedaan.  Petje af!

Helaas blijken andere partijen totaal geen moeite hebben met onbetrouwbare raadsleden in hun fractie. En nu begrijp ik ook de hint van de Rotterdamse gemeenteraadsleden. Wij zitten hier niet voor jullie, we doen toch lekker wat we zelf willen en inwoners van Rotterdam: stop ‘m maar in je reet!

5 Replies to “Een goede raad is duur”

  1. Natuurlijk raak je besmet hier. Gezellig toch? Leuk en beetje drukte maken om dingen waar we toch geen reet aan kunnen veranderen. ’t Is wel de kunst die dingen weer van je af te kunnen laten glijden en er niet wakker van liggen. Lukt mij steeds beter. En niet teveel kranten lezen, het merendeel van het nieuws is alleen maar ballast voor je brein en geweten.
    Niet alleen zijn je interesses verruimd/veranderd, ook je toon is wat veranderd. Niet meer zo honingzoet, meer van die nasty sting! Doe zo voort! HULDE!

  2. Ja, heel gek hè, voordat je S. ontmoette, was je ook al zo aan het pokeren en bezig om met weinig ingrediënten een lekkere maaltijd op tafel te toveren :-). O ja, in verband met deze column is Ayaan Hirsi Ali met de controverse rond haar nationaliteit ook een aardige, roept deze dame die zich vermoedelijk minder dan de gemiddelde Nederlander met politiek bezig houdt. Er moet trouwens een fantastisch uitgebreide lijst te maken zijn van dit soort dingen. Plezant!

    S. vond het gezien zijn commentaar dus leuk dat je minder ‘sweet’ werd. Nou, ik ben het met hem eens! De in interactie met S. ontstane update van Sweetlikehoney bevalt me uitermate goed. Het is nog steeds een zoete vriendin maar inderdaad… niet meer zo zoet! En deze erfenis van S. valt je niet meer af te nemen. Je hebt er zelf profijt van en een ouwe getrouwe als ik profiteer er van mee! (Tsja, wel benieuwd wat deze reactie van mij nou out of the blue met je doet, geinig hè, zo’n ’terug-in-de-tijd lezerd’.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *