Ook ik kan het niet nalaten om een stukje te schrijven over de grote donorshow van BNN gisteravond. Nee, niet over de opzet van het programma, niet over hoe schandalig het wel of niet is, dat mag iedereen zelf bepalen.

Ik kan me de ophef heel goed voorstellen. Of dit de beste aanpak is om publiciteit te generen voor deze problematiek ga ik ook niet te zeggen. Ik zie de voor- en nadelen. De grote uitverkoop van organen, het zou niet moeten mogen, maar het gebeurt wel in andere landen en als er hier niet iets veranderd, zouden we ook die kant op kunnen gaan.

Nee, waar ik me over verbaas, is dat sommige mensen naar aanleiding van deze uitzending, hun donorcodicil intrekken. Ja, Lief had me hier al voor gewaarschuwd, maar ik ben soms nog wel eens naief. Ik kon en kan me niet voorstellen dat een idee van een omroep de reden is om je organen na je dood niet weg te geven.

Toch blijken er meerdere reacties te zijn van mensen die dit wel zeggen dit te zullen doen. Zij willen niet belogen en bedrogen worden. Belachelijk! Waar slaat dat op?!? BNN heeft als individuele omroep dit programma door Endemol laten produceren. Zover als ik weet, heeft noch Endemol noch BNN aandelen in ziekenhuizen, in de Nederlandse Transplantatiestichting of de Nierstichting. Wat hebben degene die een transplantatie nodig hebben, te maken met BNN, behalve dan dat ze mogelijk lid zijn van deze omroep en er zijn er ook genoeg die lid zijn van de NCRV of TROS en moeten die ook maar ‘gestraft’ worden voor hun hopeloze smaak?

Donor worden doe je voor de samenleving, voor mensen die ook willen leven. Omdat je er na je dood echt niets meer aan hebt en een ander misschien wel. Ok, ik begrijp ook wel dat sommigen dit eng vinden. Dat er in je gesneden wordt, dat je misschien dood wordt verklaard terwijl je dat nog niet bent. Hoewel dit laatste in mijn ogen te ongelooflijk is om waar te kunnen zijn Waarom zou men? Het ene leven is, zelfs in de ogen van een arts, niet meer waard dan de andere.

Dus mocht je nog geen donor zijn, geen onoverkomelijke bezwaren hebben of via bijv. Nederlandse Transplantatiestichting of via andere sites (met een beetje googlen kom je vast op objectieve sites) gerustgesteld zijn, vul hem dan in en stuur hem op. Het kost maar 5 minuutjes en die tijd kan iedereen wel vrijmaken voor zoiets belangrijks. Daardoor is het mogelijk dat je andere mensen een tweede kans geeft om hun leven (in veel betere gezondheid) te verlengen en zouden we dat allemaal niet willen?

11 Replies to “Geef andere mensen ook een kans”

 1. @Switchbl8
  Daarom heb ik niets over het discutabele programma gezegd. Ik hoop wel dat het aantal nieuwe donoren (die zich overigens nog officieel moet aanmelden) het aantal mogelijke afmeldingen overtreft. Jij begrijpt vast waarom ik het van belang vind dat er genoeg donoren zijn.

 2. ik vind het wel geweldig dat door die show zoveel ophef en alles is gekomen. ik ben via de duitse zender erachter gekomen dat die show er was. op deze manier kunnen mensen wel zien hoe erg het te kort aan donoren wel niet is. en mss is het wel shockerend. ik vind het shockerender om te zien hoe veel mensen er wel niet overlijden door het tekort aan donoren.
  groetjes en nog een zonnige zondag….

 3. @ Bingel
  Tja, het heeft inderdaad voor veel publiciteit gezorgd. Maandag op mijn werk was het het gesprek van de dag. Het tekort aan donoren is ongelooflijk, maar ik vraag me af of het echt opgelost kan worden. Er zitten zoveel ‘eisen’ aan een donor (bijv. voor veel organen moet je in het ziekenhuis zijn tijdens overlijden) en dan ook nog geschiktheid. Alleen nu wachten vele mensen jarenlang op een transplantie en soms redden ze dat niet.

  @ Noud
  Ach, dat is toch standaard voor BNN. ;-).

 4. Ik vond het een supershow!
  Iedereen zou donor moeten zijn en het aangeven als ze het niet willen.Maar dan ook geen donor accepteren.

  Verder een hele fijne vrijdag,

  Liefs Astrid

 5. Ik ben zelf donor, maar zal nooit iemand verplichten het te worden. Hoop alleen dat men dezelfde gedachtegang als ik heb en het wel doet. En iedereen mag mijn organen hebben, ook degene die geen donor zijn. Ik red liever een leven dan dat mijn lever en dergelijke ongebruikt blijven.

  Onzin om mensen die donor zijn te bevoordelen, maar mocht de regering toch stellen dat ik een goedkoper paspoort krijg, dan zal ik dat zeker niet weigeren (die krengen zijn me daar duur!).

 6. @Alex
  Dat idee heeft men hier ook geopperd, maar vindt men te rigoreus. Een andere mogelijkheid is iedereen een formuliertje te laten invullen op het moment dat men een rijbewijs of identiteitsbewijs bij het gemeentehuis ophaalt of bijv. laten invullen bij het aanvragen van een ziektekostenverzekering (in Nederland verplicht). Ach, zolang men maar niet vergeet het aan te geven….

 7. te rigoureux, neen toch niet.
  het ene systeem lijkt mij het andere waard te zijn.
  ouders kunnen bvb wel nog altijd weigeren voor hun kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *