Eerlijk gezegd ben ik niet heel erg milieuvriendelijk bezig. Ik scheid wel een deel van het afval (papier en glas), maar het huis is vrij oud en heeft nog geen dubbele beglazing en of het goed geïsoleerd is: geen flauw idee!  (vast ook niet).  Toch worden hier in huis, waar mogelijk, standaard spaarlampen gebruikt.

Er zijn echter uitzonderingen waar de gewone gloeilamp nog steeds prima zijn werk doet. Bijvoorbeeld de lampen buiten, die op het toilet en in de badkamer en natuurlijk mijn dimbare lamp. Dit zijn ruimtes of situaties waarin een gewone spaarlamp niet bruikbaar is.

De “gewone” spaarlamp heeft als nadeel dat die niet bruikbaar is voor ruimtes waar het licht maar korte tijd aanstaat (zelfs Philips bevestigt dat, hoewel men zegt dat de extra slijtage maar beperkt is: ja, ja, fijn zo’n objectieve mening van een fabrikant.) Ook is de spaarlamp niet geschikt voor buiten, daarvoor  moet je een speciale buitenlamp hebben die weer niet werkt voor voor tijd- en schemerschakelaars. In de afzuigkap heb ik ook nog steeds een klein normaal lampje, want ik heb nog geen spaarlamp kunnen vinden die daar in past.

LED-verlichting is mogelijk een alternatief, maar de ontwikkeling staat helaas nog in de kinderschoenen: het is duur (3 to 10 maal de prijs van alternatieven). LED-verlichting heeft (nog) geen mooi “rond” licht zoals een gloeilamp, maar straalt één kant op en daarnaast geeft de LED nog niet zoveel licht als de spaar- of de verbannen lamp. Het is dus wachten tot de fabrikanten deze lampen verder  ontwikkelen (en graag een beetje snel).

Dan de dim-spaarlamp. Helaas, die zijn met een kaarsje te zoeken. Als ze te vinden zijn (ze zijn zeker nog niet overal verkrijgbaar), zijn ze gloeiend duur en ook hier moeten we op meer alternatieven wachten.

Wat ik ook zeker niet onvermeld wil laten, is dat zowel spaarlampen als LED-verlichting (en eigenlijk ook tl-lampen) bij chemisch afval thuishoren. Als een lamp kapot gaat, moet je allerlei voorzorgsmaatregelen treffen. Ik ga ze niet allemaal opnoemen, maar als je de GGD moet geloven, mag je ongeveer de mannen in witte pakken opbellen om het op te ruimen. Fijn als je kinderen in huis hebt…..

En dan zijn er nog verhalen over de elektromagnetische straling die spaarlampen afgeven waar sommige mensen niet tegen kunnen (en soms storing geeft op radio en televisie), de ‘kleur’ die de lamp afgeeft en vriendinnetje Soesa die een aparte lamp heeft zonder lampenkap waar zo’n ‘lelukke’ spaarlamp niet bijpast.

Kortom, de politiek is begonnen aan een vernieuwingsproces waarbij fabrikanten als het sufste sulletje van de klas achteraan lopen te hobbelen. Ondertussen mogen er vanaf vandaag geen matte gloeilampen en gloeilampen van 100w meer worden verkocht en zijn we aangewezen op alternatieven die er nog niet altijd zijn.  De Tweede Kamer was in dit geval ietsjes te snel:  was men maar zo snel met andere wetgeving!

Liefs,

6 Replies to “Het (gloei)lichtje gaat langzaam uit”

 1. Ook wij hebben door het model van onze (design) lampen vaak niks aan de spaarlamp modelletjes.
  Veel van wat we hebben is trouwens halogeen. Zal vast ook slecht zijn voor het milieu.
  Iemand al gehoord of die er ook uitmoeten?

  Groeten
  Cat

 2. Tja mijn prachtige zaklamp kroonluchter is nergens anders mee gebaat dan met gloeilamp licht. Al het andere ziete r domweg niet uit. Zucht en ik maar hopen dat we nog wat fatsoenlijks en moois konden neerzetten/hangen.
  Maar als ik straks ook al geen halogeen meer mag dan kan ik de keukenlampjes (onder het keuikenkastje) mijn nachtkastlampje en onze woonkamer plafonierre ook wel afschaffen. Want daar passen gewoon geen andere dingen in dan miniscuul. En voorlopig is miniscuul echt enkel te krijgen als halogeen.

  Zucht, handig he? Die wetgeving van tegenwoordig. Lijkt de RET wel met de OV-chipcard waarvan de deurtjes niet werken en niemand iets doet tegen de zwartrijders die via de lift op het perron komen, of die zakkenwassers die meelopen. En ondertussen krijg je 1 op de 3 keer zo’n deurtje in je gezicht of zit je er klem tussen, gewoon omdat er dan te veel mensen achter elkaar doorheen willen.

  Nederland denkt wel na, gelukkig nooit echt lang voordat ze iets invoeren of verbieden.

  Kunnen alle mensen die nog een centje over hebben voor ons even halogeen lampjes inslaan??? Graag in 10 en 20 Watts vorm. BEdankt alvast, dan kan ik gewoon sparen om al die rot lampen tzt te vervangen.

  GRoeten

  Cat

 3. Ik heb voor Soesa (ik zit nog dicht bij het gloeilampenvuur aka winkelcentrum) 16 matte kaarslichtjes gehaald. Zal ik er voor jou ook een dosis meenemen? Overigens zijn de ‘gewone’ kaarsvormige lampen nog gewoon te verkrijgen hoor, dat duurt nog wel even (ik geloof 2012).

  En ik heb stiekem in de winkel ook al spaarlampen gezien in kaarsvorm. Alleen geen idee hoe die er in het echie uitzien.

  En dan die halogeen. Geen flauw idee hoe ze dat gaan oplossen. Ik neem aan dat daar ook nog een oplossing voor zal komen, maar ja, men wilde met het verbod fabrikanten pushen om zuinigere modellen te ontwikkelen. Vraag me af of dat werkt. Ik ben in ieder geval blij dat ik geen halogeen in huis heb.

  Je hebt tot 2012 nog tijd om voldoende halogeen in huis te halen (en dan maar hopen dat men een briljant vervanging regelt zodat je geen lampen hoeft te vervangen).

  Heb je de link bekeken over de wetgeving? (http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/aanhangige_wetgeving/index.jsp) Het oudste wetsvoorstel dat nog door de 2e kamer behandeld moet worden, is uit 1998 (!). Dus af en toe lijken ze wel na te denken (alleen altijd over de verkeerde dingen).

 4. Net de Ikea family gids binnengekregen.
  Ze hebben prachtige kaarslampjes (model) maar dan wel met een halogeentje erin.
  GEWELDIG!!!
  Oh trouwens ook andere vorm bolletjes met een halogeentje erin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *