Wat een toepasselijk weer vandaag. De storm van vandaag is de zwaarste sinds 27 oktober 2002. De ergste van de laatste decennia was die van 25 januari 1990. Daarnaast stormt het ook in mijn hoofd, het dondert en onweert extra hard op bepaalde plekken in Rotterdam en op de koop toe gaat vandaag in Nederland de Vlaamse productie van Windkracht 10 in première.

De storm bereikte rond het middaguur al een windkracht 10, maar zal rond 9 uur vanavond nog een keer een hoogtepunt bereiken. Het KNMI voorspelt tot middernacht nog windkracht 9 en 10, aan de kust én in het binnenlanden windstoten in het hele land tot 110 tot 130 kilometer per uur.

Alle treinverkeer is uit veiligheidsoverwegingen (voor het eerst sinds 1990) gestaakt. Duizenden reizigers zijn gestrand en moeten, als men geen ander vervoer kan regelen, op stations en andere plekken overnachten.

Door de hevige wind en regen vliegt er veel bouwmateriaal rond, glazen platen van de overkapping van het Centraal Station in Amsterdam zijn losgeraakt en vliegen (nog steeds?) in het rond. Volgens een woordvoerder van de NS is het
station op Amsterdam CS gedeeltelijk, aan de westkant, ontruimd. In Delft heeft de dakbedekking losgelaten en is een deel van het plein voor het station ontruimd. De Brabanthallen zijn ontruimd, schepen zijn losgeslagen, natuurparken afgesloten. Vaarwegen in Groningen afgesloten, de Moerdijkbrug kan je wel vergeten, ook die is niet berijdbaar. Van het stadhuis in Almere is een deel van de gevel afgeblazen.

Snelwegen zijn afgesloten vanwege een enorme hoeveelheid ongevallen en geluidsschermen die het niet meer houden. Bedrijven en scholen hebben hun medewerkers en studenten vervroegd naar huis gestuurd, winkels zijn eerder gesloten. Gevolg om kwart over vier vanmiddag een totaal van 330 kilometer aan file (normaal 70km).

In Zeeland bij Tholen is een bus van de weg gewaaid. Bij Ede zijn 2 doden gevallen toen er een omgewaaide boom op hun auto viel. Een motorrijder in Leersum is hetzelfde overkomen.

En wil je vanavond een pizzaatje bestellen bij Domino’s, dan kan je het shaken. Men levert donderdagavond niet aan huis. Dat wordt vanavond maar brood eten.

Blijf dus lekker vanavond binnen. Moet je tóch naar buiten, waai dan niet van de weg weg en laten we hopen dat alle stormen weer geruisloos overwaaien.

5 Replies to “Het stormt!”

  1. ik ben net naar huis gekomen en ben van ellende zelfs over het fietsenpad moeten rijden vanwege de omgewaaide bomen. nee dit is echt een goede ik blijf thuis op de bank bij de tv avond! fijne avond nog.

  2. Helaas voor jullie. Het persoonlijke record staat op 8 uur van Amsterdam naar Breda (na 2 uur 4 km verder). Gelukkig hebben wij er weinig last van gehad. Lekker stil op de weg, op de bowling en in het Casino.

    Wel fijn dat jullie weer veilig thuis zijn gekomen. Toch ook geen open haard aan gehad, werd ook voor gewaarschuwd….

  3. op een paar houten aflsuitingen in de tuin na zijn we er hier ook heelhuids door gekomen.

    de brandweer is in de omgeving wel tot een stuk in de avond in de weer geweest om onvrijwillig gesnoeide bomen op te ruimen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *