Ja, ja, had ik het in november 2006 al over pepernoten en de onderwaartse windstromen die het veroorzaakt bij mensen, vanochtend las ik  in de krant dat men wil weten hoe dit bij koeien zit.

Koeien in Liverpool, Engeland, hebben een microfoontje om hun nek hangen, dat de methaangassen kan meten die de beesten uitstoten. Met die opgevangen geluiden wordt berekend hoe goed de dieren hun voedsel verteren, wat weer bepaalt hoeveel methaangassen de koeien produceren (methaangas -wat vrijkomt bij gassen die het lichaam verlaten- is één van de beruchte broeikasgassen).*

Hoewel het dus apparatuur is voor koeien, vermoed ik dat het een testfase is om deze later, als de microfoon geoptimaliseerd is, in te voeren voor mensen.  Eerst koeien aan de mic (want mondiaal gezien neemt de veehouderij 18 procent van de uitstoot van broeikasgassen voor haar rekening –  meer dan de transportsector, want die komt op maar 13 procent) en daarna kan elke willekeurige overheid met een chronisch tekort aan geld (alle dus) een belasting invoeren op deze soort van luchtvervuiling.

Helaas lees ik wel op Wikipedia (een leuk stukje trouwens!) dat 2/3 van de mensen hoogstwaarschijnlijk geen methaangas produceert bij het “flatuleren”, maar ach, Wiki heeft toch al de naam dat het niet altijd betrouwbaar is. En daarnaast staan er in dat stukje vast weer redenen om het toch wel te doen, als het maar in JP’s straatje past en de schatkist geld oplevert.

We hebben in de toekomst toch steeds meer geld nodig om onzinnige projecten te subsidiëren. Nu maar hopen dat diverse belastingambtenaren zich niet zó vervelen dat ze mijn blog uit wanhoop maar doorspitten op belastingtechnische ideeën (of zouden ze dat al gedaan hebben?).

Liefs,

.

.

.

* bron: Originele artikel niet meer vrijelijk beschikbaar: zie ook Llink

2 Replies to “Ik heb een voorspellende gave”

  1. Zouden die koeien niet meer methaangas produceren omdat zij het overgebleven strooigoed als goedkoop extraatje door hun voer krijgen? Tenslotte moeten die boeren ook op de centjes letten en de makers van pepernoten zullen toch ook van die troep af moeten zien te komen nadat die ouwe heer zijn staf en mijter heeft ingeleverd bij die bolle met die rooie muts en die bel.

    Offuh ben ik nu iets te veel crisis en iets te weinig milieu aan het redeneren?
    🙂

    1. Euh, je hebt zeker te veel tijd om na te denken? Zou zo het speculaasijs van Hertog gemaakt worden? Maar ik gun het de koeien van harte hoor, hebben zij ook eens iets anders dan dat stro (of is het hooi?) en andersoortig koeienvoedsel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *