Is er wel eens een onderzoek gedaan naar het aantal deskundigen in Nederland (en België)? Als je het aan de allesweters zelf vraagt, zullen ze zichzelf absoluut tot deze groep toebedelen. Hoogstwaarschijnlijk bestaat de groep zelfs uit 16 miljoen Nederlanders. Het lijkt er wel eens op dat iedere Nederlander minimaal één bul heeft gehaald in zijn studententijd, altijd alles heeft meegemaakt en zich suf leest aan elk willekeurig onderzoek, wetenschappelijk artikel, zes keer in de week naar de bibliotheek gaat om kennis op te zuigen.

Kijk alleen al maar naar voetbal. Marco van Basten (de oppercoach van het Nederlands elftal) moet de reacties dulden van iedereen die wel eens voor die beeldbuis hangt om daar een wedstrijdje te bekijken. Ja, de middenbuiten in de wedstrijd tegen Tazichistan liep te veel in het midden en te weinig buiten, de opstelling had beter 5 3 1 kunnen zijn ipv 4 3 3 (wat dat ook moge betekenen).

De afgelopen week zijn we geconfronteerd met een afgrijselijk drama in het Belgische Nijvel. Een zeer depressieve moeder van 5 kinderen heeft eerst haar kindjes met een mes de keel doorgesneden en daarna geprobeerd zelf zichzelf naar een andere wereld te helpen. Laat ik nogmaals duidelijk zeggen dat ik dit heel erg vind, dat er zeker maatregelen moeten worden genomen om dit in de toekomst te proberen te voorkomen, maar wat er allemaal op fora (mv forum) van kranten staat (vooral Telegraaf / AD waarbij ik dat nog deels verwacht, maar ook bijv. De Trouw of Elsevier (is dat nog wel zo’n kwaliteitsblad?), gaat alle perken te buiten.

De Marokkaanse vader was op reis (vertegenwoordiger / koerier van een bedrijf), dus hoe kon hij op vakantie kunnen gaan? Zal vast naar zijn tweede vrouw in Marokko zijn gegaan. De moeder moet het uiteraard nog meer ontgelden. Doodstraf of de hel voor deze vrouw, haar leven lang geconfronteerd worden met foto’s van haar kinderen, waarom heeft de vrouw geen hulp ingeschakeld, waarom zij niet, de kinderen wel, een depressie is een daad van de duivel (weer wat nieuws geleerd) en wat al niet meer. Weer honderden deskundigen die alle feiten uit een klein berichtje uit de krant kunnen halen en dan een analyse kunnen maken over wat er gebeurd is en hoe het in de toekomst te voorkomen is. Iets waar alle echte deskundigen al moeite mee hebben.

Kunnen die mafkezen niet stoppen met reageren op nutteloze fora en gaan werken op plekken waar ze dan echt iets voor de wereld kunnen doen. Er zijn genoeg instanties waar men om vrijwilligers zit te springen. Laat ze een keer praten met mensen die het zelf hebben meegemaakt en leren beseffen dat er vaker meerdere kanten aan een verhaal zitten. Denken ze werkelijk dat alles met hun simpele ideeën (doodstraf, terugsturen naar eigen land etc) is op te lossen?

Ondertussen blijf ik als junk hangen aan dit soort fora en maak me enorm kwaad over de opmerkingen die worden geschreven. Reageer ik zelfs af en toe om nuances aan te geven, maar ik besef ook dat het vechten tegen de bierkaai is. Wat dat betreft ben ik dus niet veel beter dan de rest (alleen ik ben me er tenminste van bewust), maar vanaf vandaag stop ik er accuut mee. No more krantenfora voor mij. Ik ga de wereld echt verbeteren en begin bij mezelf! Minder snel oordelen over anderen (oeps, zou dit voor het blog wel goed zijn?), open staan naar andere mensen, meer naar de positieve dingen kijken in het leven en niet blijven hangen in het negatieve. Hopelijk doet goed voorbeeld, goed volgen en als iedereen dit doet, zal de wereld vast al mooier worden.

10 Replies to “Ik weet het altijd beter”

 1. inderdeed,

  als je niet weet waarover je spreekt dan moet je zwijgen.
  en als je het wel weet, vergaat je meestal wel de zin om te spreken.

  dus ik volg je beweging
  (ik las trouwens al geen fora omwille van dezelfde redenen)

 2. IK HEB HET AL VAKER GEZEGD EN ZEG HET NOG MAAR EENS:

  HOU OP MET DIE ROTZOOI TE LEZEN. JE ERGERT JE ALLEEN MAAR AAN DOMME ONZIN, ZAKEN WAAR JE NIKS AAN KUNT VERANDEREN. GEBRUIK AL DIE ENERGIE LIEVER VOOR ZAKEN DIE BINNEN JE INVLOEDSSFEER LIGGEN !!!

  (LEES 7 HABITS MAAR EENS GOED DOOR!!!)
  IK GUN HET JE, MAAR JE BLIJFT MAAR HARDNEKKIG AL DIE KUTKRANTEN DOORPLOETEREN NICKY!

 3. ik lees helemaal geen kranten en het nieuws zie ik hier zo af en toe en op de radio. maar ik hoor het aan, denk er het mijne van en dan ben ik het meestal ook weer vergeten. ik heb zelf soms al genoeg sores aan mijn eigen hoofd om dat van andere ook nog te moeten gaan analyseren.

 4. Ok, ik hoor het weer, ik loop erg achter. Fijn dat ik wel van die wijze lezers heb en inderdaad ga ik vanavond maar aan the 7 Habits beginnen. Schat, licht blijft aan vannacht.

 5. Vergeet ook niet: de krant is een uitstervend ras. Kranten en hun uitgevers doen er alles aan om weer betalende leden/lezers te krijgen. Dat betekent niet alleen leuke akties tijdens sportevenementen, of belrondjes naar ex-lezers in de avonduren door onderbetaalde studenten, maar dat betekent ook personeel vervangen door goedkopere versies. Die het minder nauw nemen met de objectiviteit en gaan voor sensatie. Sex sells, zullen we maar zeggen. Kijk eens om je heen naar de billboards van het vroeger toch oubollige Wehkamp (of hoe schrijf je dat). Kranten doen precies hetzelfde. Praat je niet over de INHOUD van de krant, dan praat je in ieder geval OVER de krant. Slechte publiciteit is ook publiciteit.

  En het zichzelf zo intellectueel vindend krantenlezend volk houdt dat in stand door nog maar weer een keer het abonnementje te verlengen.

  Ja, een krant lezen kan op z’n tijd een aangename bezigheid zijn. Maar ga alsjeblieft geen waarde hechten aan wat je leest.

 6. Jij bent regelmatig in staat om een goed voorbeeld te geven. Dat je het maar weet. En blijft weten… En ik sluit me har’t’grondig aan bij Sjoerd, gebruik je energie voor waar die nuttig is voor jouzelf of voor geliefde anderen. Maar blijf je af en toe toch maar lekker ergeren aan al dit soort shit, levert inderdaad weer aardige blogs op, SMILE. Desalniettemin sprak Sjoerd hier wel wijze woorden. En ik misschien ook wel, SMILE AGAIN. Ondertussen ben ik natuurlijk wel benieuwd naar de 7 habits waar Sjoerd aan refereert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *