Hoewel ik de schijn soms tegen heb, ben ik niet zo’n fervent televisiekijker. Er is maar weinig wat ik moet zien. Het merendeel is vluchtig vermaak en heb je het niet gezien, dan heb je ook eigenlijk niets gemist. Nee, geef mij maar liever avonden met vrienden.

Ik heb ervoor gekozen om iedere maandagavond op mijn werk beschikbaar te zijn voor werkende studenten die studievertraging hebben opgelopen en toch hun diploma nog willen behalen. Dankbaar werk overigens.

Helaas is juist op maandagavond een programma dat ik liever niet wil missen. Bij BNN zelfs!  Om ongeveer kwart voor tien is de afgelopen 5 weken een programma uitgezonden met de spraakmakende titel ‘Over mijn Lijk’.

In dit programma worden 5 jonge mensen gevolgd die te horen hebben gekregen dat ze dood zullen gaan. Toch is het geen zwaarmoedig programma geworden. Het laat zien dat er nog steeds veel te genieten valt, maar is men ook zeer bewust bezig met hun afscheid. Zo zien we Geja een zelf geschreven liedje opnemen voor haar eigen uitvaart (even in het midden latend of het mooi gezongen is) en Karin neemt naar man en presentator Patrick Lodiers mee naar een pretpark. Naast een stralende Karin zien we ook een gesprek tussen Patrick en haar over de uitwerkingen van chemo. Patrick vraagt of de foto (en wijst naar de foto van hem en haar in de achtbaan) de laatste foto is van Karin met haar. ‘Dat zou best wel eens kunnen’ en ze moet er vreselijk om lachen.

Mooi om te zien is hoe positief al deze mensen in het leven staan. Daar kunnen we eigenlijk wel wat van leren niet? We hoeven niet ziek te worden om volop te genieten, maar soms kunnen we op andere manieren geconfronteerd worden met onze kwetsbaarheid.

Dank je wel (familie van) Karin, Geja, Elmar, Fedde en Wiebe voor het lef wat jullie hebben getoond. Dank je dat wij mochten meegluren bij vele intieme momenten, maar ook mochten genieten van jullie levenslust en moed.

Dank je wel BNN voor het maken van een zeer integer en indrukwekkend programma. Ik hoop dat de wijze mannen die beslissen over de inzendingen voor Montreux, ‘Over mijn Lijk’ willen insturen. Well deserved!

En vanavond dus de 6e aflevering en mocht je, net als ik, vanavond moeten werken, kijk dan op de BNN-site  ‘Over mijn Lijk’ , want daar kan je alle afleveringen nog een keer zien. Geloof me, je zult er geen spijt van krijgen. En ondertussen Live Life to the Max!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *