In november van dit jaar wordt er in Nederland een nieuwe documentaire uitgebracht van Michael Moore. Na de al schokkende ‘Bowling for Columbine‘ en ‘Fahrenheit 9/11‘ heeft hij nu zijn pijlen gericht op de Amerikaanse gezondheidszorg. Natuurlijk konden wij niet wachten op de releasedatum en biedt Internet dan uitkomst.

Naast mij heeft iemand in no-time een nieuw blog geschreven naardat we ‘SiCKO‘ hadden gekeken. Ik daarintegen ben alleen maar perplex en, hoewel er heel veel door mijn hoofd gaat, weet ik niet wat ik erover moet zeggen.

We kennen allemaal de verhalen over de kosten van de gezondheidszorg in de VS. Dachten we niet allemaal dat, uitgezonderd de niet-verzekerden, de medische zorg tot één van de beste van de wereld behoorde? Tuurlijk, als je daar naartoe op vakantie gaat, zorg je voor een aanvullende verzekering, maar ach, wie betaalt, heeft wat. Toch?

Nee! Amerikaanse verzekeringsmaatschappijen zijn, net zoals hier, geprivatiseerd en erop gefocust om zoveel mogelijk winst te maken. Griezelig om te zien wat er dan gebeurt. Een vrouw wordt medische zorg (voor kanker!) ontzegd, omdat ze hebben verzwegen dat ze ooit een gistinfectie heeft gehad. Een meisje van 22 jaar is te jong om baarmoederhalskanker te krijgen, dus krijgt geen medische behandeling.

Ja, we hebben hier nog het ‘geluk’ dat niemand kan worden afgewezen voor het krijgen van een verzekering. Je zal maar te licht of te zwaar zijn, diabetes hebben of verkouden zijn geweest en het hebben verzwegen. Zullen de verzekeringsmaatschappijen niet alle moeite doen om onder hun verplichtingen uit te komen? Er zullen vast wel gaten in onze wet zijn om in de, nabije, toekomst regeltjes te verzinnen waardoor ieder willekeurig persoon met een enorme aanvullende rekening wordt opgezadeld.

Het is verbijsterd om te zien hoeveel onze samenleving op die van de VS gaat lijken en hoe het sociale vlak hier aan het afglijden is. Net als in de VS wordt men hier bang gemaakt en dom gehouden.

Natuurlijk zijn er in andere landen (MM is naar Groot Brittannië, Cuba en Frankrijk geweest) ook haken en ogen aan hun sociale systeem, maar mij heeft de film echt duidelijk gemaakt dat wat we hier doen, niet de juiste weg is.

Nooit heb ik het nut gezien van grote protestdemonstraties en stakingen. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik in het verleden altijd VVD heb gestemd en vond (en deels nog wel hoor) dat mensen ook zelf verantwoordelijk zijn voor hun situatie en zich niet moedeloos bij de pakken neer moeten leggen. Na het zien van deze film zou ik een van de organisatoren van een grootschalige demonstratie kunnen zijn. En emigreren klinkt ook steeds beter in mijn de oren. Weet iemand nog een leuk huisje in socialer (ach, doe dan ook maar warm) land?

Mocht je niet kunnen wachten tot november van dit jaar, via Torrent is hij hier (Engels, geen ondertiteling) ook wel te vinden.

4 Replies to “Ongezonde toekomst voor Nederland”

  1. tja verhuizen zou ik ook wel willen maar idd waar naartoe. en ik ga dadelijk ook nog even aanspraak maken op mijn gezondsheidsverzekering.
    trouwens met verzekeringen die hebben idd heel veel kleine lettertjes in hun contracten staan. te veel eigenlijk.

  2. ik kom even kijken hoe het hier is. ik ben zelf helaas even heel druk geweest met werk enzo en vooral even met mezelf. zal je later wel even mailtje sturen.
    liefs jolanda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *