Oktober is de Borstkankermaand. Tjonge, wat is die naam hopeloos gekozen! Het is natuurlijk de Aandacht-voor-Borstkankermaand en niet geheel onterecht!

Wist je dat 1 op de 9 vrouwen borstkanker krijgt. En dat een op de 200 borstkankerpatiënten man is?

Het is ook één van de meest voorkomende kankersoorten. Belangrijk genoeg om er veel tijd en aandacht te besteden. Al is het alleen maar vanwege de vooroordelen, de ernstige gevolgen en omdat bijna iedereen er helaas in de (nabije) toekomst mee te maken krijgt. Of doordat je het zelf krijgt of een familielid. En niet alleen oudere vrouwen die al in de overgang zijn geweest, maar ook van rond de 20 of 30 jaar oud!

Hoewel het één van de meest voorkomende dodelijke soorten is, is de genezingskans groot als er vroegtijdig kan worden ingegrepen. Alleen daarom is het verstandig om regelmatig je borsten te controleren op onregelmatigheden. Helaas gebeurt dit bij veel vrouwen en zeker niet bij mannen op regelmatige basis.

En het is zo simpel. Vooral als je de site van KWF bezoekt. Hierop staat uitgebreid beschreven hoe je jezelf moet onderzoeken op onregelmatigheden en knobbeltjes (en als je er dan toch bent, doneer dan meteen een bedrag!).

Meer informatie over activiteiten die worden georganiseerd in oktober om aandacht te vragen voor borstkanker, staat op de site van Pink Ribbon.

Laat oktober een herinnering zijn aan de vrouwen en mannen die het niet gered hebben, maar ook degene die het gevecht wel hebben overwonnen. Ik zal deze mensen herdenken door mijn Pink Ribbon te dragen, want zolang ik in één maand tijd van 4 mensen hoor dat er een knobbeltje bij hen ontdekt is, is deze aandacht hard nodig!

2 Replies to “Roze lintje”

  1. Zoals je weet ben ik tegen ‘maanden’ ‘weken’ ‘dagen’ en ‘jaren’ van iets. Prachtig allemaal, maar ik vind het onzin. Helaas, aan mij is het allemaal niet besteed. Bovendien, er zijn genoeg ziektes en ander leed om van elke dag een speciale te maken. Maar ik zal wel weer ’the odd one out’ zijn. Hadden ze daar ook maar eens een dag voor 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *