50 way Sommige van jullie hebben een tijdje geleden op het log van Lief al een heerlijk verhaal gelezen over een briefje van 100 en de acties van het Kruidvat . Men wilde het briefje niet accepteren en vroegen of hij het om wilde wisselen voor kleinere coupures. Op 18 januari 2005 stond dit berichtje op de site van Platform Detailhandel.
Minder valse eurobiljetten door maatregelen in winkels
Het Platform Detailhandel is blij met de afname van het aantal valse eurobiljetten en ziet nu bevestiging van de noodzaak om biljetten van 100, 200 en 500 euro in winkels te weigeren.
Begin 2004 werd, na een flinke toename van het aantal valse biljetten, in veel winkels besloten om naast coupures van 200 en 500 euro ook geen coupures van 100 euro meer te accepteren.
(bron: zibb.nl)
Ik begrijp weldegelijk dat men niet al te veel wisselgeld in huis wil hebben vanwege mogelijke overvallen, maar de belangrijkste reden is dus dat men bang is voor vervalsingen. Alsof andere briefjes niet vervalst kunnen worden. Ok, briefjes van 5 en 10 zijn niet rendabel om te vervalsen (weet ik uit heeeeeel betrouwbare bron die ik helaas niet kan onthullen), maar 20 of 50? Is dat geen optie? En ja hoor, dit vandaag weer…
Biljet van 20 euro wordt het meest vervalst
Het biljet van 20 euro is het afgelopen halfjaar het meest gekopieerde eurobiljet geworden. Eind vorig jaar was het biljet van 50 euro nog favoriet onder valsemunters.
In totaal registreerde de Europese Centrale Bank (ECB) in de eerste zes maanden van dit jaar 300 duizend valse eurobiljetten, zo liet deze donderdag weten.
Dat is een lichte stijging ten opzichte van het laatste halfjaar van 2005, toen de ECB 286 duizend valse biljetten uit de omloop haalde. Ruim 44 procent van alle valse biljetten is er een van 20 euro.(bron: Volkskrant)
Goh! Wat verbaast me dit (not!). Als het één niet meer wordt geaccepteerd, gaat men vrolijk op andere over toch? Zo werkt het overal. Dus binnenkort kunnen we niet meer betalen met briefjes van 20 of 50. Nee, de banken hebben een prima oplossing. Laten we maar gewoon overal pinnen of chippen. En laat toevallig afgelopen week in de krant hebben gestaan dát we meer moeten pinnen en chippen. Dit moet de nieuwe publiciteitscampagne zijn van de Nederlandse Bank.
Ik stel voor om binnenkort maar gewoon weer te betalen met schelpen of te ruilen. Iemand nog een afwasmachine in de aanbieding? Te ruilen tegen een doos speeltjes voor in de slaapkamer.