Vanochtend las ik dat de onpartijdigheid van bedrijfsartsen in het geding kwam. Nu weet ik niet waar De Trouw, politiek en ‘wakker Nederland’ hebben gezeten sinds de invoering van de arbodiensten, maar onafhankelijk zijn ze nooit geweest. Ze worden nl. simpelweg betaald door werkgevers en dat betekent dat die de macht van het geld heeft en zonder geld en contracten kunnen arbodiensten niet functioneren. Ik heb ook Personeelszaken onder mijn hoede gehad en ik hoefde niet eens moeite te doen om aan gegevens te komen; de arts, de administratief medewerker heeft zeker wel eens iets laten vallen wat niet voor werkgevers’ oren bestemd is. Heb je daarnaast ook nog een leidinggevende die meer korte termijndoelen denkt dan aan lange, dan is het logisch dat de werknemer aan het kortste eind zal trekken.

Simpel voorbeeld is INHolland waar ik het een aantal dagen geleden over had. Voordat ze een rechtszaak hebben aangespannen, heeft mijn collega nog een gesprek gehad met directe leidinggevende, HRM en een “onafhankelijk” arbeidsdeskundige (in dienst van hun arbo). Deze man heeft meerdere malen in dat gesprek laten blijken dat hij de belangen behartigde van de werkgever en zeker geen neutrale opstelling had. Alles wat mijn collega aandroeg werd als futiliteit of administratief te corrigeren afgedaan en de werkgever had altijd gelijk. Hij heeft duidelijk gemaakt dat mijn collega maar beter eieren voor haar geld kon nemen en vooral niets te willen had.

En ik geef nu een voorbeeld van INHolland, maar dit kan bij iedere willekeurige werkgever gebeuren. De belangen voor hen zijn ook behoorlijk groot, zeker als het over midden- en kleinbedrijf gaat. Bij langdurige uitval kan een werkgever tot 2 jaar het salaris moeten doorbetalen en dat zijn natuurlijk geen kleine bedragen meer. En natuurlijk zijn hier verzekeringen voor, maar de gevraagde premies zijn torenhoog.

Nee, ik ben het altijd oneens geweest met de invoering van deze wetgeving. Marktwerking wordt altijd rücksichtslos ingevoerd, maar het is al op meerdere vlakken gebleken dat je niet alles kunt privatiseren. Je kán van een werkgever niet verwachten dat hij op deze manier het ziekteverzuim onder controle houdt. Een werkgever heeft als doelstelling om een goed functionerend team te hebben en als je er dan één treft die enkel op de korte termijn kostenbesparend wil werken, dan krijg je dit soort problemen.Van een werkgever mag je goed werkgeverschap verwachten en helaas wordt inzet van mensen als kostenpost en last gezien en niet als investering en kans. Dát moet veranderen.

En natuurlijk moet er ook naar de werknemer gekeken worden. Er zijn er te veel die een loopje nemen met hun verplichtingen aan werkgever: die de kantjes er vanaf lopen, misbruik maken van de situatie.  Een werknemer die ziekte gebruikt als wapen tegen een arbeidsconflict, mag daar niet mee wegkomen. Een werknemer die een periode wil overbruggen door een ziekte te fingeren, moet aangepakt worden. Echter, de enige manier waarop dit te doen is is om (de schijn van) belangenverstrengeling te vermijden en tot een geheel onafhankelijk oordeel te komen en een arbodienst kan onder deze omstandigheden die garantie nooit geven!

Liefs,

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *