Hoewel ik in Rotterdam geboren ben, heb ik mijn hele jeugd in Zeeuws-Vlaanderen doorgebracht. Verplicht meeverhuizen met mijn moeder naar mijn vaders geboorteplaats. Niet dat ik dáár een trauma aan over heb gehouden hoor. Was best gezellig, hoewel af en toe boers en het Zeeuwsvlaamse accent….. Brrrrr!
Eigenlijk is Zeeuws-Vlaanderen geen onderdeel van Nederland. Was dit stukje in 1830 gewoon aan België toegekend, dan had het één grote vaargeul geweest en was Rotterdam daardoor een minder grote havenstad geweest.
De Zeeuwen hebben ook weinig met ‘De Overkant’. Mocht je ernstig ziek worden, dan word je getransporteerd naar het Academisch Ziekenhuis in Gent (bij krantenberichten altijd erg duidelijk: zwaar ongeluk en naar Gent: niet duidelijk of je er ooit levend uit zult komen). Men gaat gelukkig ook voor gezellige uitstapjes en boodschappen naar de zuiderburen toe. Veel goedkoper en meer keuze, want Terneuzen, de grootste stad daar, heeft niet echt een winkelhart. Vroeger moest men met de pont mee en tegenwoordig betaalt men minimaal 7 euro voor een retourtje Walcheren via de Westerscheldetunnel.
Die uitstapjes van vroeger waren enorm gezellig. Dagje winkelen in Brugge, de Stroppentocht tijdens de Gentse Feesten. De schoolreisjes waren ook in België: de dierentuin in Antwerpen of het Boudewijnpark (dolfinarium) in Brugge. Daar heb ik mijn meest memorabele verjaardagsfeestjes gevierd met als hoofdprijs een enorme bal die door dolfijnen het publiek werd ingeslagen en natuurlijk een ritje in een bootje getrokken door dolfijnen (hé, ik was 7, ik had toen nog niet door dat het zielig was).
Wij gingen ook wel eens met de familie of mijn Italiaanse buren naar Rotterdam. Grote volkswagenbus met 5 kinderen en dan via de nog niets veranderde, slecht onderhouden E17 door het centrum van Antwerpen via de Waaslandtunnel (de oude, want leukere route) en de 23 viaducten die je passeert (bukken, anders stoot je je hoofd!) naar Breda. We waren gewoon Belgen, alleen met een Nederlands paspoort.
Toen ik in Rotterdam ging wonen, ging ik nog steeds met regelmaat naar België. Lekker winkelen in Antwerpen, wat eten in één van de vele gezellige restaurantjes of een bioscoopje pikken in Metropolis (waar de Vlaamse beleefdheid toendertijd nog te vinden was).
Bij een groot deel van de Belgische bevolking was weinig meer te merken van de Vlaamse gastvrijheid. Begrijpelijk, want (sommige) Nederlanders kunnen zich flink misdragen. Jammer alleen dat ook de goeden hieronder moesten lijden. Men had bij voorbaat al een mening over ‘Ollanders en niets hielp om deze te veranderen.
Nu heeft de Belgische overheid besloten een wegenvignet in te voeren. Dit vignet gaat 60 euro op jaarbasis kosten (of 8 á 10 euro voor 10-dagenkaart). De Belgen krijgen dit bedrag terug via de wegenbelasting, dus eigenlijk is het een tax voor buitenlanders.
Zeeuws-Vlamingen zijn hier extra de dupe van. Zij zullen dan moeten gaan betalen, welke route men ook kiest om in Nederland te komen. Ook mensen die familie hier hebben wonen, zullen meer kwijt zijn. Of geld of tijd (want de Westerscheldetunnel is niet echt handig gepositioneerd voor mensen die vanuit het oosten komen).
Voor mij is dit echt dé druppel. Voor die 6 keer die ik per jaar naar België ga, ga ik dat bedrag niet neertellen. Aangezien ik ook nog geld moet betalen voor de Liefkeshoektunnel, zal ik toch maar (hoewel dus sneller via België) via de Westerscheldetunnel naar mijn ouders gaan.
Gastvrij? Nee, dat kan dus uit de Dikke Van Dale worden geschrapt als synoniem voor de Vlamingen.
Wij kennen het probleem. Om naar haar moeder in St.Niklaas te gaan moeten we dus zo’n vignet (klinkt al Belgisch) kopen. We gingen er al niet graag/vaak heen, maar dat wordt nog minder.
Per wanner gaat het nou eigenlijk in, want vorig jaar werd gezegd: volgend jaar. Maar begin januari (vorige week geloof ik) las ik ook een bericht: volgend jaar (dus 2008).
wegenvignet ? voor buitenlanders ?
jij kent de belgische politiek blijkbaar beter dan ik …
alhoewel, er is wel iets van aan.
wanneer ik door het land zwerf, wordt ik inderdaad regelmatig voorbijgehuppeld door buitenlandse vrachtwagens, zeker rond Antwerpen.
En ja, wij betalen voor de wegen door onze wegenbelasting en de buitenlandse vrachtwagens betalen niets, rien, noppes, geen kopek.
voor personenwagens vindt ik een vignet wat overdreven, voor het vrachtvervoer niet.
onze schoolreisjes gingen naar Eindhoven (het evuluon)en naar Neeltje Jans (wie weet, we hebben mekaar misschien ooit gekruist onderweg …)en natuurlijk ook de zoölogie (zo noemen ze dat in het ‘aantwaarps’)in Antwerpen.
Wat Antwerpen betreft:
sorry dat ik het moet zeggen, maar de nederlandse invasie is inderdaad soms wat storend.
Niet dat ik het zo hoog op heb met Antwerpen … en eigenlijk vind ik het geen mooie noch een aangename stad.
Antwerpenaren hebben in België de repatatie van een beetje ‘een dikke nek’ te hebben en zichzelf te zien als het centrum van het heelal met Londen, Parijs en Amsterdam als de buitenwijken.
Dan is voor mij Gent een stuk aangenamer en mooier.
Brugge is op zich een prachtige stad maar het is verworden tot een soort Disneyland voor toeristen.
Gentenaren en Bruggelingen zijn ook aangenamer in de omgang, of de vlaamse beleefdheid zoals je het noemt.
Ga je nog verder richting Frankrijk, dan kom je bij Ieper, Roeselare en Kortijk.
Hoewel de rest van belgië geen woord begrijpt van wat ze daar zeggen,
heb ik één ding kunnen verstaan en onthouden:
het zijn ’tcholers’
oftewel mensen die dag en nacht zouden werken om toch maar zoveel mogelijk geld op te potten of om een fermette te kunnen bouwen, met massief eiken meubelen, en een super uitgeruste ‘amerikaanse’ keuken.
daarvoor gaan ze over lijken.
(zijn ze trouwens al lang gewoon met al die soldatenkerkhoven uit de wereldoorlog)
voor cultuur moet je er niet zijn,
dat hebben ze op één of andere manier nog niet kunnen kopen, maar ze doen hun best …
Net zoals je de ‘Hollanders’ in Antwerpen vindt (omwille van de luidruchtige ‘gesjelligheid’ vindt je de Kortrijkenaren in de fabriekswinkels over gans België en het noorden van Frankrijk omwille van de ’tè goekuupe wè’ (vertaling: t’is goedkoop hoor)
vlamingen gastvrij ?
tuurlijk,
iedereen is er welkom, voor zover je in hetzelfde dorp bent geboren, niet te donker bent van huidskleur, en trouw aansluit bij de ‘geitenbond’.
(de KVLV – vraag mij niet wat de letters willen zeggen, ik weet het niet, maar het is iets met katholieke, landelijk en vrouwen)
in west vlaanderen volstaat ook een voldoende kromming van de je portefeuille als compensatie voor ontbrekende onderdelen, hierboven vermeld.
slh, sta mij toe dat ik mij, heel even maar, laat gaan in een mijmering …
de belg in nederland:
je gaat het misschien niet geloven, maar wanneer wij even willen uitwaaien, dan komen wij heel stilletjes de grens over naar Zeeland, je hoort ons niet, je ziet ons niet, maar we zijn er wel …
we parkeren waar het is toegestaan, we stoppen ook geld in de parkeermeter.
we mengen ons onopgemerkt tussen jullie en lopen zwijgend, zodat je ons niet zou herkennen, door jullie winkelstraten.
we huiveren wel eens van de geur van de ‘gebakken vis’ kramen of de loempia-tenten, maar dat nemen we er graag bij.
dat is zo wat ‘exotisch’ voor ons.
met de nederlandse frietkramen hebben we een vaag gevoel van medelijden.
waarschijnlijk nog een herinnering aan de gezoete mayonaise die we te verduren kregen tijdens een schoolreis.
sindsdien hebben we nooit meer frietjes gekocht in nederland, en zullen het waarschijnlijk ook nooit meer doen …
in de winkels betalen we met cash geld, want het zou wel eens kunnen dat onze bankkaart niet werkt in nederland.
we hebben trouwens nog altijd niet begrepen wat nu juist het verschil is tussen pinnen en chippen, voor ons totaal onbekende begrippen.
wij kennen alleen visa, proton en bankcontact.
in een café of restaurant proberen we, sukkels die we zijn en alsof jullie het niet zouden merken,
met een nederlands accent te spreken.
we nemen ook altijd een tafeltje ergens aan de kant, wat uit het zicht.
brengt men ons iets verkeerd, dan durven wij niet tegen te stribbelen.
we eten nog liever iets wat we niet echt lusten.
we spreken tegen mekaar op een fluistertoon om niemand te storen rondom ons.
niet dat er iets verkeerd is met de nederlandse restaurants, integendeel, die zijn de laatste jaren enorm verbeterd (voor zover je een beetje uitkijkt waar je binnen stapt)
één ding waar we regelmatig mee in de fout gaan is dat wij s’middags een volledig menu durven te bestellen.
wij zien dan rondom ons dat er blijkbaar allen taart wordt gegeten … en dan voelen we ons weer vreemdeling.
om dat te vermijden besluiten we dan maar om s’avonds te eten, maar dat is ook mis, want tegen wanneer wij in het restaurant aankomen, rond 21u, is de keuken al dicht … jullie eten blijkbaar veel vroeger dan wij …
jaja, we hebben nog veel te leren.
Voor we terug vertrekken, wissen we onze sporen in het zand, controleren we of we alles precies hebben achtergelaten zoals we het gevonden hebben, en rijden dan, met volledig respect van de verkeersregels, terug richting grens.
onderweg stoppen we nog aan een zebrapad om een voetganger te laten over steken (lap, we zijn weer ontmaskerd !)
terug thuis zijn we tevreden dat we weer eens naar het buitenland zijn kunnen gaan en ergens diep in ons binnenste nemen ons stilletjes, heel stilletjes, voor:
ooit, volgende keer misschien, zullen we durven binnen gaan in een sex-shop of wie weet, misschien wel een coffee-shop.
en met dat idee vallen we vredig en voldaan in slaap.
@Switch
Als het allemaal een beetje mee (of tegenzit, ligt aan de persoon), wordt het 12 januari 2008 ingevoerd. Dan moet alleen het EP akkoord gaan, want men mag de inwoners van het land niet bevoordelen tov buitenlanders en dat is wel wat hierbij gebeurd.
@Alex
Ach, ik begrijp je wel hoor. Het is alleen iets wat hier breed uitgemeten wordt, omdat wij er last van zullen ondervinden. De Belgen worden gecompenseerd via wegenbelasting.
Overigens betalen vrachtwagens binnen de Benelux al met het eurovignet en daar krijgt België ook al een deel van. En voor vrachtwagens is 60 euro nu niet echt enorm veel geld als ze dagelijks of wekelijks (iets meer dan 1 euro) per week door België rijden.
Wat jij vertelt over het in Nederland zijn, heb ik dus in België. Me toch maar zo netjes proberen te gedragen, do as the Romans in Rome do. Alleen mijn Nederlandse accent zorgt er al voor om met de nek aangekeken te worden. Langer wachten op de kaart, langer wachten op eten, genegeerd worden zijn de kleine voorbeelden die ik de laatste jaren tegenkom, waar ik ook kom in België.
Btw, ik stop ook voor zebrapaden, stop altijd netjes geld in de parkeerautomaat (meestal te veel 🙁 ), pinnen met onze bankpas gaat ook niet altijd even vlekkenloos in België en chippen doe ik ook nooit. 😉
Maar begin toch een eigen weblog! Ik weet zeker dat mensen dit met plezier zouden lezen. Je zou in ieder geval één vaste lezer hebben en de rest van de ‘Ollanders zou je met je charme vast overhalen en laten zien dat er wel Belgen zijn die gastvrij zijn.
als je dan toch aandringt …
ga even naar:
http://blog.seniorennet.be/hercule_poireau/
ik woon aan de belgische grens en ik plop er ook regelmatig overheen al is het maar voor een lekkere belgische friet. ja ik moet dan ook maar zo’n vignet gaan halen. maar goed dat heb ik alleen al voor die frieten al over.
ok vlamingen zijn leuk (maar zo serieus)
maar waar haal jij de tijd vandaan om je blof vol te schrijven? lukt mij niet
Pinnen in Belgie? Woeha, laat me niet lachen. In de wat kleinere plaatsen is er gewoon geen of hooguit 1 flappentap (bankcontact). Die natuurlijk altijd leeg is, aangezien iedereen in het dorp daar geld moet halen. Kijk eens goed rond in Antwerpen en tel het aantal pinautomaten. Loop nu bijvoorbeeld in Rotterdam door het centrum en tel ze dan. De verhouding is ongeveer 1 op 10 (in voordeel van Nederland). Belgen betalen veel met plastic in de winkel, maar als je als buitenlander cash-geld wilt hebben, ben je de klos. Zelfs in Azie kun je met onze passen gewoon pinnen, maar in Belgie niet.
waarom voorzien wij geen betaalmogelijkheden voor nederlanders ?
omdat zij toch niets kopen …
woeahh ha ha. (een belgische grap …)
to swietlaaikhonee.
is er nu ook al btw op zebrapaden ?
heb je heb je het al eens geprobeerd in het engels ?
dat staat zo een beetje ‘chic’ …
meestal zal de kelner ook wel een woordje ‘engels met haar erop’ spreken.
en als hij niet begrijpt wat je hem zegt, dan schakel je over op een ‘stuntelige poging om nederlands te spreken’.
Wedden dat hij zelfs niet door heeft dat je eigenlijk een nederlander bent ?
to switchblub:
je kan in elk bankagentschap geld afhalen … ook al lijkt de deur dicht te zijn.
Even proberen en je zal zien dat het lukt.
De tijd is voorbij dat je alleen in de ‘bankcontact’ toestellen met toegang vanaf de straat kon geld afhalen.
tussen haakjes, wanneer wij in een Nederlandse winkel willen betalen met onze bankkaart, dan lukt het ook niet … zelfs niet vlak over de grens (bvb bij AH)
to bingelke:
van harte welkom in onze heksenketel.
to panther:
dank je, dank je, en we zijn inderdaad veel te serieus en troost je, ik vink ook geen tijk voor een blof.
Ik en het er helemaal mee eens. Voor vakantie, niet meer oer Belgie? naar mijn tante in Zeeuws Vlaanderen, die komen maar hier heen,ronduit een belachelijke regeling.
Wens je een fijne zondag,
Liefs Astrid.
ps, heb je bij mijn favo’s gezet.
hebben jullie dan ook moeilijkheden met de tolwegen in frankrijk, italië en spanje , of met het vignet in Zwitserland ?
Nu stel ik mij wel de vraag wat er gaat gebeuren in Baarle Nassau en Baarle Hertog …
Beste Ale,
Ik kan alleen voor mezelf spreken en niemand anders. Zolang er alternatieven zijn, heb ik totaal geen problemen met tolwegen. Voor alle door jou genoemde landen betreft het een heffing voor SNELwegen (al dan niet geprivatiseerd). Voor België is het voor ALLE wegen.
Wat andere mensen doen of laten, is voor mij geen belang. Ik vertik het alleen om 60 euro per jaar of 8 tot 10 euro voor een 10-dagenkaart (in praktijk 1 dag, omdat ik meestal dagjes België doe) neer te tellen. En voor mijn ritjes naar Zeeuws-Vlaanderen: dan mag ik ook nog eens extra betalen voor de Liefkeshoektunnel, dan komt het bedrag per dag (mits ik minder dan 7 keer ga) op 20 Euro Extra! (10 euro retourtje tunnel + belasting).
Is dát zo gek? Zou jij het over hebben om dat in Nederland te betalen? Of zou je toch ook achter je oren krabben en misschien overwegen dat land links te laten liggen?
En als laatste: de hatelijkheden op Internet gaan over en weer tussen de Belgen en Nederlanders. Ik vind het van beide kanten te ver gaan, maar stoor me toch ook behooriljk aan de reacties van een aantal Belgen. Dat “WE’ toch maar voor overlast zorgen, onbeschoft, altijd dronken zijn. Het speelt ook behoorlijk mee dat ik dit soort opmerkingen hoor. Ik had dat gevoel al een beetje gekregen, maar bleef moeite doen om toch aardig te blijven en te laten zien dat er ook andere Nederlanders zijn. Maar als ik toch niet welkom ben, waarom zou ik dan niet iets anders gaan zoeken om daar mijn geld uit te geven?
wel, als ik eerlijk ben moet ik zeggen dat ik waarschijnlijk ook even zou nadenken alvorens ik een vignet zou aankopen om naar Nederland te kunnen rijden, maar ik veronderstel dat ik het uiteindelijk toch zou kopen.
Nu vind ik 60 euro per jaar voor een handdoekje als België ook wel veel, te veel.
Ik herhaal het, voor vrachtwagens lijkt het me verantwoord, maar voor personenwagens zeker niet.
Het is NIET zo dat DE nederlanders voor overlast zorgen,niet op de wegen en ook niet in de steden.
Het is alleen dat er blijkbaar een vershil is tussen de gedragingen van DE nederlander in nederland en DE nederlander in het buitenland.
vraag me niet hoe het komt, ik weet het niet, maar het is zichtbaar.
ik ken verscheidene mensen die hun vakantiebestemming afstemmen op de afwezigheid van nederlanders en duitsers omdat ze RUST willen.
Ik kom regelmatig in nederland en vind het daar best aangenaam, zelfs aangenamer dan in een groot aantal belgische steden.
De mensen zijn er rustig. Geen drukdoenerij.
En wanneer ik dan naar Anwterpen ga bvb, dan hoor ik DE nederlanders boven iedereen uit …
Ik weet natuurlijk niet wie deze mensen zijn of van waar ze komen.
Ik hoor alleen dat ze met een duidelijk nederlands accent praten en dus denk ik: daar heb je de nederlanders … waarom moeten die mensen altijd zo een kabaal maken …
Het is waarschijnlijk zo dat ik JOU nog nooit gehoord heb.
De nederlanders die niet lopen te roepen vallen uiteraard niet op … daarvan weten we zelfs niet dat het nederlanders zijn.
Laat ik je even een voorbeeldje geven, als ik mag:
mijn dochter loopt nu school in hartje Brussel.
Niets speciaals. Een aangenaam pleintje met een paar bomen en banken rechtover de toegansgdeur.
Op het ‘spitsuur’, wanneer de meeste leerlingen de school verlaten is het uiteraard wat drukker op dit pleintje, maar zonder meer.
Vervolgens start de school met een uitwisselingprogramma en op die manier komen er dus een groep nederlandse studenten in de school terecht.
ga nu op het ‘spitsuur’ op datzelfde pleinte, en je krijgt het kabaal te horen.
waarom ? ik weet het ook niet …
nochtans zijn dat geen pubers meer,
het zijn allemaal hogeschool studenten, dus minstens 18 en veeleer 20/22.
en het is niet dat er nu meer studenten zijn.
bizar …
en zo wordt er stilaan een vooroordeel aangekweekt in de zin van
nederlanders = kabaal en drukdoenerij.
en wanneer er dan een maatregel wordt ingevoerd zoals dat fameuze vignet, terecht of niet, dan komt dat ‘vooroordeel’ boven drijven en krijg je de reactie in Antwerpen van :
“oef, misschien een beetje meer rust …”
ik weet het ook wel , het zou zo niet mogen zijn.
en jij bent er onterecht de klos van … waarvoor mijn oprechte en welgemeende excuses, in mijn eigen naam en wellicht in naam van een groot deel van mijn landgenoten.
DUS:
vignet voor auto’s NEEN – vignet voor vrachtwagens – JA.