Tijdens “Dit was het nieuws” was ik vanavond ook een beetje de krant on-line aan het lezen. Uiteraard kon ik niet om het bericht van de moord op het achtjarig jongetje uit Hoogerheide heen, maar daar ga ik het niet over hebben. Er zijn gewoon geen woorden voor en toch vindt men er genoeg over te schrijven. Andere berichten worden gewoon (helaas terecht) niet meer opgepikt, en toch wil ik jullie er eentje niet onthouden.

Het berichtje dat ik las ging over de aankoop van kabelbedrijven van Casema, Multikabel en Essent (hoewel van deze laatste nog geen officiële goedkeuring is van de NMA). Deze zijn begin juli verkocht aan private equity fondsen WarburgPincus en Cinven. Deze hebben de kabelbedrijven gekocht voor het absurde bedrag van 5,2 miljard euro. Voor dit bedrag kreeg men de zeggenschap over bedrijven met een totaal van 3,3 miljoen klanten.

Het Directoraat- Generaal Energie en Telecom (DGET) (onderdeel van het ministerie van Economische Zaken) heeft een rekenexercitie opgesteld en deze blijkt te zijn uitgelekt. De inhoud is ronduit schokkend te noemen. Om hun investering binnen een redelijke termijn (zeg 5 jaar) terug te verdienen, dienen de tarieven te stijgen naar een recordbedrag van 83,33 per maand!!! Ok, de gulden is al langgeleden afgeschaft, maar voor deze ene keer toch maar even omrekenen. Dat is nl. 183 keiharde Nederlandse guldens (gelukkig bestaan ze niet meer). Ik heb het zelf drie keer uitgerekend (1x met de rekenmachine), want ik kon het me bijna niet voorstellen.

De baas van DGET, directeur-generaal Mark Frequin, heeft gezegd dat hij het erg vervelend vindt dat deze nota is uitgelekt (note SLH: ja Duh!!!) en stelt de vraag of de overheid hierop moet ingrijpen. Is dit een serieuze vraag van meneer of weet hij het antwoord eigenlijk zelf al?

Casema heeft ondertussen al gereageerd en gezegd dat het belachelijk is. Hun nieuwe eigenaren hebben helemaal niet het plan om de tarieven zover op te laten lopen, want anders prijzen ze zichzelf uit de markt.

Hmmm, daar hebben ze wel gelijk in, ik zou in geen 83 jaar dát bedrag betalen om televisie te mogen kijken. En toch…. een investeringsmaatschappij bestaat van het maken van winst op bedrijven en ik kan me niet voorstellen dat men 5,2 miljard investeert om het jarenlang zonder opbrengst te laten staan. Daar moet toch wel wat tegenover staan? Zoals het rapport ook zegt: „Het blijft onduidelijk waar de investeerders de gewenste omzetgroei vandaan willen halen en waarom zo’n hoog bedrag betaald is voor deze netwerken”.

En zo denk ik er ook het mijne over. Ik ben Gekke Gerritje niet, me Sweetlikehoney (and very happy with it!).

2 Replies to “WTF?!?!?!?!?!”

  1. Wie steelt hier nou van wie? Op jouw blog was vanochtend echt niks te lezen over de kabelaars hoor, schatje!
    Enne, iets drie keer uitrekenen op je rekenmachine in de hoop of verwachting dat er dan iets anders uitkomt, typisch gedrag van een Windows-gebruiker. Raampje open, raampje dicht, raampje open, raampje dicht, heee nou doet ie het wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *