Sjoerd heeft ooit zelf 2 3d-kubussen van houten blokjes gemaakt. Ze stonden hier altijd prominent bovenop de schouw en hebben altijd veel aantrekkingskracht op bezoekers (net als de andere, gekochte, puzzelspelletjes trouwens).

De kubus van 3x3x3 is nog wel redelijk in elkaar te zetten. Als je daar even mee bezig bent, komt het gewenste resultaat wel. De grote (4x4x4) is ooit wel eens netjes in elkaar gezet, maar daarna was het ook de bedoeling dat je het ding nooit meer aanraakte of zelfs maar oppakte. Dat zal waarschijnlijk ook de reden zijn dat er bij Sjoerd zo’n laag stof op de schouw lag (wat trouwens niet verklaard waarom de rest van het huis ook zo stoffig was ;-)). Tegenwoordig is er minder stof, maar helaas staat de kubus er ook niet mooi vierkant bij.

De grote kubus wil en zal ik nog steeds een keer oplossen. Op een gegeven moment was ik zo wanhopig dat ik op Internet de oplossing ben gaan zoeken. Helaas lijkt het erop dat Sjoerd zijn eigen draai aan de  3d-kubus heeft gegeven. De meest bekende is de Bedlam, maar als ik alle puzzelstukjes van Sjoerd’s brouwsel goed bestudeer, dan hebben sommige stukjes van deze puzzel een afwijking. Eén op één de oplossing voor de Bedlam namaken is dus geen optie en ik heb geen flauw idee of er nog meerdere van dit soort puzzels zijn. Ik stuit bij zoekresultaten telkens op die verdraaide (leuke woordspeling) Rubiks-kubus.

Dus nu staat die “kubus” nog steeds met één of meerdere uitstulpingen op de schouw. Ik heb van Sjoerd begrepen dat er zelfs computerprogramma’s zijn om daar de oplossing mee te vinden, maar ook die heb ik nog niet gevonden.

Sjoerd vertelde mij ooit dat hij -als hij dood zou zijn én er was een “leven na de dood”- hij als geintje steeds stiekem in mijn oor zou fluisteren: “Je kunt het lekker toch niet”*. Tja, ik hoor of zie geen tekens, behalve als ik naar die puzzel kijk, dan word ik er steeds weer aan herinnerd.

Liefs,

.

.

.

* Gelukkig heeft hij het tegendeel op papier gezet, anders zou ik het nog gaan geloven.

PS Eén van de kubussen zal op een gegeven moment een plekje vinden bij één van Sjoerd’s vrienden, maar ik heb wel gezegd dat hij via beste vriend H. een afspraak moet maken. Wie weet gebeurt dat nog een keer…..

2 Replies to “Een 3d-kubus met een afwijking”

  1. Ik snap volkomen dat het dierbaar bezit is, maar wil jij er alsjeblieft eentje meenemen? ik ben er redelijk goed in en vind ze echt onweerstaanbaar…’
    ah ah ah ah ah…bedel… smeek.. ahhhhhh?

  2. Ik geloof dat de PS regel op mij slaat. Als dat zo is, maak ik graag een keer een afspraak. Laat je me weten hoe, wat en wanneer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *