In december 2009 heb ik een aantal bijzondere ontmoetingen gehad met een aantal prachtige vrouwen en één man. De dames (op één na, allen toch behoorlijk wat ouder dan ik) hadden allen hun man of vader verloren en werden begeleid door mevrouw Ria K. en pastoor-emeritus van de St. Antonius Parochie, mijnheer pastoor H. de Valk.

De eerste keer dat ik hem zag, bood ik meteen mijn excuses aan. Ik geloofde nl. niet meer in “iets” na de dood en hoewel ik vroeger wel naar de zondagsschool ben geweest, ben ik ook geen lid van een kerkgemeenschap en toch maakte ik gebruik van een faciliteit van de kerk. Hij gaf meteen aan dat dat helemaal niet erg was, dat hij er begrip voor had en dat ik van harte welkom was. Die woorden zorgden ervoor dat ik meteen fan van hem was.

De weken erna leerde ik hem beter kennen. Ik hoorde dat hij niet piep meer was, dat hij al vroeg bij de kerk was gegaan en ik merkte dat hij een verfrissende kijk had op de katholieke kerk. Wekelijks schrijft hij een stukje in het plaatselijke krantje en hij geeft regelmatig zijn visie op bepaalde zaken. Eentje die niet altijd overeenkomt met wat het Vaticaan uitdraagt, maar wel eentje die blijk geeft van zijn positie binnen de huidige samenleving. Een samenleving die toch anders is dan 2000 jaar geleden en helaas klampt het Vaticaan zich vast aan het verleden.

Mijnheer pastoor De Valk is wèl met zijn tijd meegegaan en dat vind ik toch zo bijzonder. Het blijkt maar weer dat een hoge leeftijd niet betekent dat je niet meer kunt veranderen en dat er altijd een mogelijkheid is om te groeien. Wat mij betreft zouden er meer mannen zoals hij mogen zijn. De mensen zijn er niet voor de kerk, maar de kerk is er voor mensen. Het is niet de bedoeling om angst te zaaien, maar om vreugde voort te brengen en te oogsten. Iets wat veel kerken (en regeringen!) niet lijken of willen begrijpen.

Ik geloof nog steeds niet in een God of een leven na de dood (my bad waarschijnlijk), maar ik geloof wel in mensen zoals meneer De Valk. Dat hij de wereld ziet in alle pracht die er is, maar wel met zijn beperkingen.  Dat hij niet alleen in God gelooft, maar in alle mensen en in hun goedheid. Wat zou ik graag willen dat er meer mensen waren zoals hij. Dat hij ook een linkje had naar de Tweede Kamer, want het lijkt wel alsof men daar steeds meer overtuigd is van alle slechtheid. Dat hij een groter bereik zou hebben en meer mensen kan laten inzien dat de meeste mensen gewoon mensen zijn die het echt niet zo slecht bedoelen. Of misschien moet meneer De Valk maar gewoon gekloond worden, want met meer mensen zoals hij op deze aarde, zou de wereld er toch wel heel anders uitzien en dat is op dit moment hard nodig.

Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *