Dankzij mijn vader (en moeder natuurlijk, die heeft er mee ingestemd) heb ik jarenlang in Zeeuws-Vlaanderen gewoond. Een bijzonder stukje dat enkel bij de Staat der Nederlanden hoort, omdat het economisch belang te groot was om het bij België te laten horen: op deze manier had men nl. beide kanten van de Westerschelde en kon men hun eigen havensteden beschermen. Het lijkt er steeds meer op dat dit ook de enige reden is om Zeeuws-Vlaanderen te behouden voor Nederland.

Neem nu bijvoorbeeld de Westerscheldetunnel. Voor 2003 werden er op twee plekken, tussen Kruiningen en Perkpolder en Breskens en Vlissingen, twee vaardiensten uitgevoerd. Toen kwam het idee om er een tunnel te bouwen, maar een groot deel van de inwoners van Z-Vl heeft zijn veto uitgesproken tégen deze tunnel. Helaas wilde de (provinciale en landelijke) politiek anders, want het zou goed zijn voor de werkgelegenheid. Er zouden zich meer bedrijven kunnen vestigen, omdat de toegankelijkheid zou verbeteren. Volgens het rapport “Dynamisch centrum in de Delta : strategische planvisie voor Terneuzen in het perspectief van de Westerschelde tunnel“* rekende men op zo’n 5500 arbeidsplaatsen, maar “gek genoeg” zijn deze arbeidsplaatsen juist verdwenen.

Laat ik het niet eens hebben over de route van de Westerscheldetunnel (die uiterst belabberd is, van eindpunt W’tunnel tot aan snelweg ligt nog eens 13 kilometer die langs Vlissingen-Oost gaat). Sinds 2003, de opening van de tunnel, verlaten steeds meer ratten het schip, niet in de laatste plaats overheidsinstanties. De douane en het UWV gingen al weg, evenals de verkeerspolitie en een deel van de marechaussee. Rijkswaterstaat hevelde de afdeling ’droog’ over naar Goes. De Grontmij sloot de vestiging in Terneuzen en verhuisde met honderd man naar een nieuw kantoor in Middelburg. De Kamer van Koophandel en het CWI lieten alleen een balie achter in Terneuzen. De Belastingdienst zit er nog, maar er gaan geruchten dat deze ook wil verplaatsen naar de overkant. En het hoofdkantoor van NV Westerscheldetunnel zelf zit ook aan de overkant. Gelukkig zit de DOW (de grootste werkgever die ongeveer 1/4 van de werkgelegenheid van Terneuzen in handen heeft) er nog.

Het is allemaal éénrichtingsverkeer geworden en niet ten voordele van Zeeuws-Vlaanderen. De inwoners zelf zijn hier ook deels debet aan, want zij gaan weer winkelen in Middelburg, Vlissingen en Goes; andersom gebeurt dat zelden. Voordeel is wel dat de huizenprijzen nog steeds relatief laag zijn vergeleken bij de rest van het land, maar daar heb je weinig aan zonder baan. Een erg leuke quote van de promotiesite van Zeeuws-Vlaanderen:

Zeeuws-Vlaanderen biedt tientallen jobs op alle gebieden, op alle niveaus. De balans tussen wonen en werken is in deze streek makkelijk te vinden. (Ik telde er 32; dat zegt genoeg).

En zo gebeurt het dus dat Zeeuws-Vlaanderen enorm vergrijst. De jongeren gaan allemaal studeren “aan de overkant”, want HBO heeft men daar niet nauwelijks (of je moet MER of Economie willen studeren). De studenten wordt het ook niet echt gemakkelijk gemaakt om thuis te blijven wonen. Het minimum is een uur reistijd in de spits, maar je mag ook echt wel rekenen op anderhalf uur en dat is alleen als je in Terneuzen woont. De chipkaart die ingevoerd wordt, is ook een ramp voor de studenten. Er is maar één activeringspunt op het gehele grondgebied van Z-Vl: in Terneuzen.

En na je studie gaat het gewoon rustig in dit tempo verder en ga je op een gegeven moment je heil wel ergens anders zoeken. Weinig banen (enkel een aantal op MBO-niveau) en slechte onderwijsvoorzieningen. Wil je hier blijven, dan moet je gebruik maken van een tunnel en mag je een flinke reistijd inbouwen of flink dokken (4,80 per rit zonder t-tag, 3,75 met, maar dat kost je eerst 70 euro voor zo’n apparaatje). De ouderen hebben dit niet nodig en blijven hier gewoon rustig wonen. Dat betekent dat de kosten voor gezondheidszorg, gemeentelijke voorzieningen en dergelijke hoger zijn dan in de rest van Nederland.

En wat doen de gemeentes daar aan? Die gaan staan op de emigratiebeurs! Een beurs die zich specifiek richt op het buitenland. Tussen Canada, Frankrijk en Zweden staat reserve-België. Jongens, kunnen jullie je kostbare geld nu niet ergens anders aan besteden: een goed werkgelegenheidsplan bijvoorbeeld? De andere oplossing is niet alleen de Hedwigepolder onder water zetten, maar er een groter gebied van maken (ongeveer de helft van Zw-Vl), meer toerisme en hopen dat veel toeristen wel die bedragen voor de toltunnel willen betalen. Rapportje maken hoeft niet, want de verwachte resultaten zullen toch niet kloppen.

Liefs,

* De échte resultaten waren waarschijnlijk zo belabberd, dat het rapport niet via Internet is in te zien, maar enkel in bepaalde bibliotheken in Zeeland en Gent op te vragen is.

9 Replies to “Een ondergeschoven kindje”

 1. HE Sweetest, Sorry dat ik zo vlot was. En ja, je overscrol gemarkeerde stukkie werkt en is inderdaad wel leuk om te zien 🙂
  Je ondertekening ziet er weer puik uit. Je lettertype was me niet opgevallen. Het gaat om WAT je schrijft liefste, niet om in welk lettertype (mits leesbaar).
  Kus
  Cat

  1. @Cat,
   Ik moest er wel errug om lachen. Ben jij soms gespecialiseerd in telepathie dat je ongeveer 5 milliseconden na mijn upload ging kijken? 😀

   Tja, dat lettertype. In Explorer is het wel goed, in FF Linux is het wel goed en in MS Firefox vind ik het geen porum. 😉 Het kan simpelweg ook liggen aan mijn vrij simpele Windowsinstallatie (want ik gebruik het haast nooit). Ik wil één standaard op Internet (oh ja, dat is er al; W3 ;-))

 2. Ha ha nee hoor gewoon vet toeval. Ik check als ik tijd heb iedere dag een keertje. Staat er wat nieuws en reageer ikd aarop dan kijk ik die dag nog wel een keer. Staat er niks nieuws voor een aantal dagen dan kijk ik soms ook een paar dagen niet meer. Dus echt gewoon toeval, maar dit keer wel heel netjes dat ik echt zo vlak na je upload ging lezen.

  Soms ook wel slim dat ik mijn eigen ellende nakijken de laatste zin laatste l was een k…Dat maakt de zin toch beduidend anders 🙂
  Kus en truste
  Cat

   1. @Sweetlikehoney,
    HA ha ha, ik begrijp je evrwarring maar nee hoor het ging om deze zin: Dus echt gewoon toeval, maar dit keer wel heel netjes dat ik echt zo vlak na je upload ging lezen.

    Ennuh hoezo heb ik alleen katten, ik heb hier ook een heel lieve collega/vriend/partner/mede-gek 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *