Zoals jullie misschien wel weten, heeft Sjoerd ooit Windows de deur uit gedaan om over te stappen op een of andere Linux-variant. Het is gratis en werkt net zo goed (in mijn en zijn ogen zelfs beter). Eind oktober is er een hele nieuwe versie uitgekomen en het werd eind november tijd (eerst altijd even de eerste patches afwachten) om voor de eerste keer een “schone” installatie te doen (niet noodzakelijk, wel af en toe handig). Dat betekent dat geen gewone upgrade van het systeem, maar je gooit eigenlijk alles weg en installeert je pc helemaal opnieuw.
Zo’n schone installatie kost niet veel tijd, zeker niet in vergelijking met Windows. Ik had vlak daarvoor net een externe harddisk (hd) van 1Tb gekocht, zodat ik mijn belangrijkste informatie niet kwijt zou raken. Eén van de punten waar op diverse sites op gewezen wordt, is dat je er op moet letten dat je die harde schijf natuurlijk wel afkoppelt als je een nieuwe installatie gaat maken, want hij formatteert de hele boel ook weer. En natuurlijk was ik dat vergeten…..
Mijn nieuwe installatie werkte prima, maar wel eentje waarbij ik ook een lege externe harde schijf (waar ik mijn back-up had opgezet) kreeg en dát was dus niet de bedoeling. Na de eerste paniek, leek het mij verstandig om juist heel rustig te blijven. Het eerste wat ik gedaan heb, is ervoor gezorgd dat er niet meer op de hd geschreven kon worden en dan is het zoeken naar een goed recoverprogrammaatje. En dat heb ik gevonden.
Wat je ook moet hebben, is geduld: heel veel geduld. Het softwareprogramma heeft er al 8 dagen over gedaan om alle puzzelstukjes van de bestandjes bij elkaar te zoeken en nu duurt het ook weer 5 dagen om daarna al die gevonden bestanden weer veilig op een andere schijf te zetten. We zijn op de helft, dus net voor de Kerst heb ik de bestanden weer terug.
Het is prettig dat anderen ervaring opdoen, zodat jij die fouten niet kan maken. Wees dan niet zo onhandig als ik en lees ze! Voorkomen is beter dan genezen, dus maak regelmatig een back-up (vergeet daarbij je mail en bookmarks niet), controleer je harde schijven regelmatig op fouten en -dat had voor mij niets uitgemaakt- verdeel een grote harde schijf in meerdere partities (“gedeeltes”).
Mocht het je wel een keer overkomen (zowel het crashen van een harde schijf als per ongeluk wissen), blijf rustig, zorg ervoor dat je de harde schijf tegen schrijven beveiligt en geef niet op. Er zijn -tig programmaatjes (voor de meeste moet je helaas dik betalen) en lukt er ééntje niet, probeer dan een ander. Zoek goed op Internet welk programma geschikt is voor jou en heb geduld. Oh ja, bij een crash kan het natuurlijk zijn dat een deel niet terug te halen is, maar dan heb je in ieder geval een groot deel kunnen behouden.
Mij zal het hopelijk niet meer gebeuren, vanaf nu wordt het twee back-ups op twee verschillende schijven en de meest belangrijke info ook nog ergens online. Helaas waren de lessen van Sjoerd niet voldoende, maar met de tips die hij gegeven heeft, kom ik toch een heel eind en de rest leer ik bij door ervaring. 😉
Veel liefs,
GEen leuke ervaring maar inderdaad weer iets geleerd.
Dat RTFM is niet voor niks bij IT’ers een gevleugelde uitspraak. GElukkig duurt het dan wel lang maar krijg je het meeste weer terug. Knap dat je COOL bent gebleven offuh is dat toch gedeeltelijk door het wel hele koude weer 🙂
Knuffels
Cat
PS ik zei toch al dat je een kanjer bent, zelfs foutjes zijn niet meer onoverkomenlijk voor je
Lol! Het vervelende van die “manuals” is dat het er zoveel zijn en ik soms niet voldoende kennis had om die handleidingen te begrijpen.
Eén van de eerste dingen die in mijn (veel te korte, hij was er erg laat aan begonnen) linunicky911-docje stonden was:
Bij twijfel: zoek op internet, lees man page (man geeft de manual voor dat commando weer. Please Nicky: geduld, LEES, LEES en herlees. Zelden staat er niet in wat je moet weten. Vraag een linuxer om hulp bij een commando en het eerste standaard antwoord zal ALTIJD zijn: man ! (note Nicky: fijn als je niet weet welke commando je moet gebruiken…)
En hij wist dat juist niet lezen mijn probleem was.
Maar goed, ook hierbij heb ik een pietsje hulp gehad van iemand die mij heeft uitgelegd hoe ik de harde schijf kon beveiligen tegen schrijven. En bij een volgend probleempje zal het vast weer beter gaan. Ik zie mezelf af en toe enge commando’s intypen die Sjoerd ook wel eens gebruikte en altijd dacht: “jeetje, wat is hij technisch bezig”. 😉
Och meid, technisch bezig zijn is gewoon net iets meer weten dan degene die jou aanschouwt. Of net doen alsof.
Fouten zijn en blijven menselijk, het is niet dom om fouten te maken, het is dom niks te leren van je gemaakte fouten. En DAT ben je dus niet, want je weet nu weer meer.
Ennuh, Sjoerd was inderdaad wel een heel erge techi om mee te vergelijken.
liefs en leerse 🙂