Ik heb jullie vorig jaar al geschreven over het hoge voorschotbedrag dat mij in rekening is gebracht voor elektriciteit (zo’n 346 euro per maand). Gelukkig is dat in februari teruggedraaid en mocht ik weer op een normaal voorschot overgaan. Het is echter weer tijd voor een nieuwe jaarafrekening en wederom heb ik een kleine hartverzakking gehad.

Sinds 1 januari 2009 is er een nieuwe methode van afrekenen. Was het voor die tijd gebruikelijk dat je een kostenpost had voor variabele transportkosten, sinds 1 januari is dat vervangen door een capaciteitstarief. Dit tarief is gebaseerd op het mogelijke electriteitsverbruik en wordt berekend aan de hand van de capaciteit van de meters in het gebouw.

Normaliter heeft een woonhuis een aansluiting van 3x25A (Ampère), maar natuurlijk is dat hier weer niet zo. Schijnbaar is er, met het splitsen van de meters (in woonhuis en winkel), niet over nagedacht welke capaciteit nodig is voor het woonhuis en heeft men voor gewoon dezelfde meters gekozen als in de winkel, wat dus 3x50A is geworden. Hierdoor kreeg ik een heffing van 1025 euro voor mijn kiezen (gelukkig dit jaar iets lager, omdat het een deel van het jaar betrof) i.p.v. een gebruikelijke 136 euro per jaar. Ik heb berekend dat ongeveer 80% van mijn energienota op dit moment bestaat uit vaste kosten en 20% mijn eigenlijke energieverbruik is.

Het heeft me enorm veel moeite en tijd gekost om dit recht te laten zetten. Ten eerste moet de capaciteit van de meters naar beneden worden bijgesteld (wat iets heel simpels schijnt te zijn, kwestie van een stop vervangen of zo). Dit moet natuurlijk wel even met de verhuurder besproken worden, die er niets van begrijpt (deed ik ook in eerste instantie niet). Dan contact opnemen met de netwerkleverancier, want ik zou het prettig vinden dat ik het normale tarief met terugwerkende kracht krijg: ik zal nl. nooit die gewenste capaciteit gebruiken. Ik heb die verandering aangevraagd en werd voor de rest weer doorverwezen naar mijn elektriciteitsmaatschappij. Natuurlijk zou mijn maandbedrag weer enorm worden verhoogd, want ik heb een hoge jaarafrekening ( tijdelijk zo’n 180 euro per maand) en dit wordt weer gecorrigeerd als de meters zijn aangepast.

Nu blijkt dat deze regeling nog niet door de Eerste Kamer is goedgekeurd en dat de regelingen daardoor verwarrend zijn en processen nog niet echt op elkaar zijn aangesloten. Ik schijn het bedrag dus nog steeds verschuldigd te zijn aan de elektriciteitsmaatschappij en krijg en -als de capaciteit is aangepast- na 2 maanden weer terug van de netwerkbeheerder (Fijn, die splitsingen!). En dan heb ik ook nog eens de pech dat de feestdagen voor de deur staan en dat het wijzigen van de meters langer op zich laat wachten dan gebruikelijk. De verwachting is dat dit eind maart allemaal is afgerond. Zucht….

Gelukkig is United Consumers zo vriendelijk geweest zich hiermee te bemoeien en zal aan Enexis (mijn netwerkbeheerder) vragen om hun de info door te sturen, zodat ik:

 1. Het bij te betalen bedrag niet hoef te betalen of uitstel krijg tot Enexis het geld weer op mijn rekening heeft gestor.
 2. Niet wederom zo’n enorm hoge voorschot hoef te betalen en het vanaf het begin af aan een relatief normaal bedrag kan zijn.

Kortom, ik verveel me weer geen moment: de Stichting Werkverschaffing zorgt daar wel weer voor. Mag ik nu volgend jaar alsjeblieft een normaal jaar en een gewone jaarafrekening hebben en geen ander gezeik bij één of andere leverancier?

Warme dagen en veel licht toegewenst &

Liefs,

7 Replies to “Het zal weer eens niet waar zijn!”

 1. En van de kerstman dus graag een hele berg kaarsjes en dekentjes?
  Wat een gedoe. Hopelijk gaan ze gauw het licht zien en kun jij weer licht zien omdat je rekening wat lichter is.
  Succes

 2. Vandaag maar even een getekende offerte terugsturen, zodat het snel in werking is. Nou ja…. hoe lang zal het duren voordat deze verwerkt is vanwege de Kerstdagen. We’ll see…..

 3. nah dan moet je gewoon tikken met een steuntje voor je arm. Zelfs ik kon dat uiteindelijk met enkel mijn duim en een vinger van rechts en de rest links .
  Al moet ik erbij opbiechten dat ik niet 10vingerig blind type ook niet als ik wel alle 10 kan gebruiken 🙂
  Duim duim duim duim duim!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *