Zoals jullie misschien wel weten, wonen Lief en ik in het centrum van Oosterhout, zo niet, dan weet je het nu. Vanwege diverse ramkraken in de binnenstad, heeft men een “Palenplan” ingevoerd om te voorkomen dat ongewenste bezoekers niet zomaar het centrum binnen rijden, de pui van winkels eruit rijden en proletarisch gaan shoppen. Dit palenplan zou maart 2005 in werking treden. Alleen hadden de ambtenaren het blijkbaar ontzéttend druk, dus dit is april 2006 geworden. Uiteráárd werd niemand hier over geïnformeerd (men had toch in september 2004 nog een brief ontvangen) en had niemand een pasje om naar binnen te kunnen.

Na een telefoontje naar de desbetreffende afdeling ‘Vergunningen en ontheffingen’ kregen wij alsnog 2 pasjes en 2 ontheffingen waarmee we ook nog eens door het voetgangersgebied konden rijden en overal in het centrum op het trottoir konden parkeren (dát is nog eens handig!).

Maar goed, het is december 2006 en de ontheffing is tot 1 januari 2007, dus gisteren heb ik de gemeente nog maar eens gebeld hoe dat zat met een nieuwe ontheffing. Op het pasje staat geen einddatum, dus daar zat ik niet over in.

Het telefoongesprek met de heer vdH.

SLH: Goededag, wij wonen in het centrum van Oosterhout, hebben een parkeerterreintje achter het huis en hebben nog geen ontheffingsbewijs voor het rijden in het voetgangersgebied gekregen voor 2007.
Dhr. vdH: Tja, de collega die hierover gaat, is er niet tussen Kerst en Oud en Nieuw en daarnaast, die pasjes werken ook niet meer na 1 januari 2007. Ik weet heel veel, maar hierover juist net niets. Niet dat ik het op de spits wil drijven, maar bent u hier niet erg laat mee? Had u niet beter begin december kunnen bellen?
SLH: Op het pasje staat geen einddatum en het ging mij in eerste instantie alleen om het ontheffingsbewijs. Ik hoor nu pas dat die pasjes niet meer werken.
vdH: Dit had u kunnen weten, want u heeft hier vorig jaar ook mee te maken gehad.
SLH: Nee, want het is in april van dit jaar in werkinggesteld.
vdH: Oh ja, nu u het zegt, ik kan me nog zoiets herinneren, maar helaas, ik kan u niet helpen. Belt u 2 januari maar terug.
SLH: En hoe moet dat dan de eerste dagen van het jaar? Wij willen nog wel naar binnen kunnen.
vdH: Tja, dat wordt ergens anders parkeren.
SLH: Maar daarvoor moeten we dus betalen, want we hebben geen ontheffing meer.
vdH: Inderdaad. Wacht, ik zal het De Coördinator nog even vragen, misschien weet die een oplossing. Blijft u even hangen?
SLH: Tuurlijk.
vdH: Nee, De Coördinator weet het ook niet, u had er gewoon eerder achteraan moeten zitten. We hebben echter het vermoeden dat meerdere bewoners geen nieuwe pas hebben en daarom zullen de pasjes waarschijnlijk de eerste week van januari ook nog wel werken.
SLH: Zoals ik al zei, ging het mij in eerste instantie om een onthéffing en hoor nu pas dat de pasjes ieder jaar opnieuw moeten worden aangevraagd. Hoe waarschijnlijk ís het dat de pasjes nog wel werken?
vdH: Tja, dat kan ik u niet zeggen, we vermoeden van wel, maar we kunnen het niet garanderen. Belt u begin januari maar terug.

Dus hopen we maar dat de pasjesblokkeerder van de gemeente ook maar afwezig is tussen beide feestdagen en de pasjes niet tijdig heeft kunnen blokkeren.

Geachte (geheimzinnige, blijkbaar heilige, maar net niet alleswetende) Coördinator van de gemeente Oosterhout, hierbij wil ik graag mijn diensten aanbieden. Ik neem aan dat de gemeente Oosterhout een bestand heeft van mensen die een parkeervergunning, ontheffingsbewijs en/of pasje voor het één of ander hebben. Met dit bestand is het heel simpel om via een tekstverwerkingsprogramma een brief te mergen en ervoor te zorgen dat deze problemen niet meer voor komen. Ook kan ik nog wel wat tips geven hoe men een afdeling het hele jaar door bezet kan houden en dat iedereen binnen een afdeling de taken van een ander over kan nemen. U kunt mij 2 januari op de Heuvel vinden bij de auto of anders via een berichtje hier. Ik bel u dan zo snel mogelijk terug.

Inwoners van Oosterhout blij en de ambtenaren van onze gemeente kunnen dan begin januari weer bijkomen van de zware feestdagen en heerlijk gaan raamstaren.

2 Replies to “Naar goed Oosterhouts gebruik”

  1. Ja, je bent natuurlijk gewoon veel te laat. Dat is duidelijk. En natuurlijk weet die coordinator ook niet hoe het werkt, hij is maar coordinator. Je weet toch wat coordineren betekent? Zorgen dat je beste plek hebt van de afdeling en daarna coordineren dat je zelf het werk niet hoeft te doen of iets hoeft te weten. Daar heb je ondergeschikt personeel voor. Waarom domme burgers dat nog steeds niet door hebben, is binnen gemeenteland nog altijd een groot onopgelost raadsel.

  2. Zucht, weet je zeker dat jij niet voor de overheid werkt Switch? Anders zou ik zeker gaan solliciteren, je praat al hetzelfde. 😉

    Gisteren toevallig Javier Guzman gezien met zijn verhaal over zijn verlopen paspoort (pas ingeschreven in de gemeente Amsterdam, wilde zijn paspoort verlengen, maar vorige ambtenaar had iets fout gedaan en moest zich daarom opnieuw inschrijven. Alleen kon dit niet, want hij had geen geldige legitimatie). Zoiets dus….

    Volgens mij is het wel een taak van de coördinator om kwaliteit van zijn afdeling te bewaken en te optimaliseren en het lijkt me dat hij hier een steekje laat vallen.

    In één heb je gelijk. Wij domme burgers hebben de werking van de gemeente nog niet door. *SLH gaat nu huilend in een hoekje zitten*

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *