Dankzij onze allergeliefde (nou ja, niet bij iedereen gelukkig) Verdonk (en volgens sommige anderen Viezepoes van der Laan en ander aanhang van D66 en/of de rest van onze regering (CDA/VVD)) mogen we op 22 november we weer eens met z’n allen naar de stembus. Onze prachtige stemkaart laten zien aan ‘de portier’ die dan enthousiast zegt dat je aan bij de linker stemkompoeter je stem uit mag brengen (ja RUND, ik kom hier al 15 jaar, het is nooit anders geweest en ik kan ook nog een beetje lezen: het staat zelfs op mijn stemkaart), ach ja, hij doet ook maar zijn werk.

Nu zie ik vanochtend een berichtje staan op de site van het NRC over het gebruik van die stemmachines (tuurlijk! Het zijn Kompjoeters, geen machines! :-S) Er is toevallig onlangs een actiegroep in de publiciteit zijn getreden over het (on)gebruik van deze dingen.

In het kort komt het er op neer dat een groep van computerexperts, academici, onderzoekers en andersoortig (naar mijn inschatting behoorlijk betrouwbaar) volk het een slecht idee vinden dat maar een beperkte groep mensen (een handjevol anonieme technici en bureaucraten bij fabrikanten, testinstellingen en overheidsorganen) de controle hebben over het verloop van de telling van de stemmen.

Tegenwoordig is de telling van de stemmen niet meer in handen van de mensen die op het stembureau zitten. Die mensen hebben nl. geen flauw benul hoe zo’n machine euh… stemcomputer werkt, of er niet mee gesjoemeld is en dóen eigenlijk maar wat. En wij moeten vertrouwen dát onze politici, die technici en fabrikanten het maar goed met ons voorhebben en niet de resultaten vervalsen? En we hebben allemaal in het verleden gezien dat we daar niet altijd vanuit mogen gaan.

Lief heeft er al op zijn weblog over geschreven en hij is nèt iets beter in het formuleren van de technische en inhoudelijke problemen, dus laat ik dat maar aan hem over. Maar één ding wil ik jullie niet onthouden. De reactie van de fabrikant van 90% van de gebruikte stemcomputers in Nederland (NV Nederlandsche Apparatenfabriek (Nedap)) waardoor iedereen in actie zou moeten komen.

Het actiecomité heeft o.a. gevraagd of de Nedap de broncode vrij willen geven. Hier peinsen ze niet over. Uiteraard begrijp ik dat de commerciële belangen groot zijn, want dat zou betekenen dat zij zonder werk zouden komen te zitten. De tweede reden is echter hilarisch (?).

Ten tweede is er niet veel nodig om de stemmachine in diskrediet te brengen door de software door willekeurige derden te laten controleren”, aldus een woordvoerder van Nedap.

(bron: Volkskrant)

Euh…. Als dat zo is, dan is er toch iets goed mis met die dingen? Men heeft dus zelf niet het vertrouwen in de werking van hun apparatuur, aangezien ze er al bij voorbaat vanuit gaan dat de werking van de machines/pjoeters in diskrediet kan worden gebracht. En dan moeten wij vertrouwen hebben in die dingen???

Dus, wil je dat je stem echt betrouwbaar is en wil je er echt wat aan doen, laat je dan horen. Op Wij vertrouwen stemcomputers niet staat wat je kan doen!

3 Replies to “Stemkompjoeters (en als extraatje: een lesje PR ‘hoe moet het niet’ door NEDAP)”

  1. Smullen hè, die documenten die niet vrijgegeven mochten worden en nu toch bij het kluppie herrieschoppers terecht is gekomen. Eerlijk gekregen. Briljant. Ik zeg: dit muisje krijgt nog een staartje! (Lekker, ik zit in de gooi-er-nog-eens-een-cliché-tegenaan-mood. Heerlijk, lekker makkelijk ook. Maar altijd nog een amateur vergeleken met bv. die piegem van Blik op de Weg, die heeft er geloof ik wel eens een prijs of minstens een nominatie voor gehad. Ik weet het niet zeker, maar ik heb zo’n vermoeden dat het een AVRO-programma is. Echt een mannetje voor die belegen ploeg die MAX met gemak voorbijstreeft in succesvol bereikte doelgroep.

  2. Yep, BodW is van de AVRO. Maar waren het niet Van Kooten en de Bie die daarmee waren begonnen als de Cliché mannetjes? Ga vooral door en misschien word je dan ook wel genomineerd. Zal ik alvast handtekeningen verzamelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *